Lappendag keert terug naar historisch centrum van Medemblik

Na overleg tussen gemeente Medemblik, de Veiligheidsregio en de Stadsraad is besloten om de jaarlijkse Lappendag weer te laten plaatsvinden op de traditionele locatie in de binnenstad van Medemblik, aan de Westerhaven en de Ridderstraat. Na een jaar op de Overtoom te hebben gestaan, zal de markt weer terugkeren naar het oude centrum.

Onvrede over alternatieve locatie

Vorig jaar werd de Lappendag verplaatst naar een alternatieve locatie buiten het historische centrum vanwege veiligheidszorgen omtrent bereikbaarheid en bluswatervoorziening. Echter toonden zowel marktkooplieden als inwoners hun onvrede over deze verplaatsing, wat leidde tot een verzoek van de Stadsraad om terug te keren naar de vertrouwde plek. In samenwerking met de gemeente en externe partners zijn er aanvullende maatregelen genomen om de bereikbaarheid en bluswatervoorziening op de Westerhaven en Ridderstraat te verbeteren, met een positief advies van de Veiligheidsregio tot gevolg.

Maatregelen

Om de veiligheid van zowel bezoekers als kooplieden te waarborgen, zijn verschillende maatregelen genomen. Zo wordt er een doorrijbreedte van 3,0 meter gehandhaafd met opstelplaatsen tussen de marktkramen voor brandweervoertuigen. Parkeerverboden worden ingesteld in de Westerhaven, Ridderstraat, Torenstraat en Achterom om calamiteitenroutes vrij te houden. Tevens dienen alle kruisingen vrij te zijn van obstakels om de draaicirkel van brandweervoertuigen te waarborgen.  Daarnaast wordt extra capaciteit in de vorm van blusvoertuigen ingezet vanwege de afwezigheid van waterwinning op de Westerhaven.

Lappendag 2024

Met deze maatregelen kan de Lappendag 2024 veilig en traditioneel plaatsvinden in het hart van Medemblik. De dag staat gepland op 5 augustus 2024 en belooft een gezellig evenement in traditionele sfeer te worden voor alle inwoners en bezoekers van Medemblik.

Burgemeester Michiel Pijl: ,,We hebben samen met de veiligheidsregio nogmaals gekeken naar de mogelijkheden. Centraal hierbij stond de vraag hoe we mogelijk kunnen maken dat de markt terugkeert naar de vertrouwde locatie. Ik ben blij dat dit nu ook lukt. We kijken uit naar een mooie Lappendag in Medemblik.”