Rijbewijs

Voor particulieren kent Nederland het bromfiets-, motor- en autorijbewijs. In sommige gevallen geldt een rijbewijs ook als identiteitsbewijs.

Kosten

Onze voorkeur heeft betalen per pin.

Bijzonderheden

Het is niet langer noodzakelijk naar het gemeentehuis te komen om uw document af te halen. Wij bieden u een bezorgservice. Wij bezorgen het document waar en wanneer het u het beste uitkomt, bijvoorbeeld op uw werk. U hoeft dus niet thuis te blijven voor de bezorging. Uw rijbewijs kan (bijna) overal worden bezorgd. Wilt u gebruik maken van deze service dan kunt u dit gelijk bij de aanvraag van het document regelen.

Meer informatie over de bezorging van uw rijbewijs.

Aanvraag

Bent u 75 jaar of ouder? Dan moet u minstens 1 maal per 5 jaar medisch gekeurd worden om uw rijbewijs te verlengen. Hiervoor heeft u een eigen verklaring nodig.

Aanpak

Maak online een afspraak voor de aanvraag van een rijbewijs.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt kunt u zich op de afgesproken tijd melden bij de receptie in het eerste gebouw.

U kunt uw rijbewijs meestal binnen een week afhalen op het gemeentehuis. Voor het ophalen van uw rijbewijs is geen afspraak nodig.

Als u een spoedaanvraag doet voor 14.00 uur kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag 's morgens ophalen. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden.

Let op:

  • U dient uw rijbewijs persoonlijk aan te vragen én in ontvangst te nemen.
  • Bij aanvraag van een nieuw rijbewijs moet u uw huidige rijbewijs meenemen en laten zien.
  • Bij het in ontvangst nemen van uw nieuwe rijbewijs moet u uw oude rijbewijs inleveren.

Meenemen

Wat neemt u mee bij de aanvraag van een rijbewijs.

Bij vernieuwing of categorie-uitbreiding

  • Het al eerder afgegeven rijbewijs
  • Een pasfoto die aan de eisen voldoet

Bij eerste afgifte rijbewijs

Geldigheid

Uw rijbewijs is 10 jaar geldig. De RDW stuurt u ruim van tevoren een oproepherinnering om uw rijbewijs te laten vernieuwen.

Vermissing

Wanneer uw rijbewijs vermist of gestolen is hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. Dit kunt u doen op het gemeentehuis bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs. Wanneer u een vermoeden heeft wie uw rijbewijs gestolen heeft raden we u aan dit wel aan te geven bij de politie. Het rijbewijs kan met spoed worden aangevraagd mits het vorige rijbewijs niet is afgegeven bij een andere gemeente.

Uitgelicht