5 Vragen over woning splitsen
Gemeente Medemblik heeft beleidsregels vastgesteld voor het beter benutten van bestaande woningen. Door duidelijke voorwaarden te stellen voor splitsen van woningen en het delen van een woning kan er – vooruitlopend op nieuwbouw – al iets gedaan worden aan het tekort aan woonruimte in de gemeente.
Veelgestelde vragen
1. Wat verstaan we onder woning splitsen?
Bij woning splitsen wordt een bestaande woning gesplitst. Er ontstaan twee of meerdere zelfstandige woningen. Bij het splitsen van woningen geeft de gemeente toestemming met een vergunning. Daarna wordt de bestaande woning bouwkundig aangepast. Deze woningen krijgen een eigen adres en voorzieningen zoals een keuken en badkamer. Met een eigen kadastrale eenheid en huisnummer.
2. Is iedere woning geschikt om te splitsen?
Vooral woningen die te groot zijn voor één huishouden komen in beeld om te splitsen. Er is dan genoeg ruimte waardoor u met eenvoudige bouwkundige aanpassingen nieuwe woningen kunt maken.
3. Mogen alle woningen gesplitst worden?
Deze beleidsregels zijn niet van toepassing op bedrijfswoningen en recreatiewoningen. Ook mogen woningen niet gesplitst worden om buitenlandse werknemers te huisvesten.
4. Waar moet u allemaal aan denken als u een woning wilt splitsen?
- De minimale oppervlakte van de woningen moet na splitsing minimaal 40 vierkante meter zijn. Hiervoor wordt bestaande ruimte gebruikt. Voor het vergroten van een woning gelden andere regels.
- Het terrein rond de woning moet geschikt zijn. Zo moet er voldoende ruimte zijn voor parkeren op eigen erf. Ook moet er een opstelplaats zijn voor vuilcontainers.
- De nieuwe woonruimtes moeten een eigen nuts-aansluiting hebben en er moet een veilige ontsluiting naar de openbare weg aanwezig zijn.
5. Hoe verloopt het vergunningentraject?
U vraagt een omgevingsvergunning aan waarbij onder andere naar bovenstaande criteria wordt gekeken. U bent zelf verantwoordelijk om uw omgeving te informeren. Uiteindelijk beslist het college van B&W over uw aanvraag. Het totale traject duurt ongeveer acht weken.
Zonder verbouwen toch woonruimte creëren?
Het is ook mogelijk om kamers te verhuren. Dit is in sommige gevallen vergunningsvrij mogelijk. Alle voorwaarden hierover zijn te vinden in dezelfde beleidsregels.
Meer informatie?
Neem contact op met Omgevingszaken via 0229-856000 / info@medemblik.nl