Bijzondere gedenkplaat onthuld op begraafplaats Abbekerk

Roelandt Paarlberg, burgemeester Frank Streng en nabestaanden van Klaas Winkel en Johanna Winkel - Jonker onthullen de gedenkplaat. Zij trekken gezamenlijk het witte doen met een gekleurd logo weg van de gedenkplaat.

Roelandt Paarlberg van het 4/5 comité Abbekerk/Lambertschaag onthulde op 5 oktober, samen met nabestaanden van de familie Winkel en burgemeester Frank Streng, een bijzondere gedenkplaat. Dit gebeurde bij het graf van Klaas Winkel en Johanna Winkel - Jonker op de begraafplaats van Abbekerk.

De familie Winkel heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verzetswerk gedaan. Mogelijk hadden ze zelfs contact met de regering in Engeland via hun eigen geheime telefoonlijn. Vanuit boerderij ‘De Zonnehoeve’ heeft de familie meegeholpen met de organisatie en uitvoering van onder andere het transport en droppen van wapens. Zij zorgden ook voor onderduikadressen en hadden zelf onderduikers in huis.

Paarlberg “Het besluit om deze gedenkplaat te plaatsen werd dit voorjaar genomen". Daarna zijn we met dit plan naar de gemeente gegaan, die ons alle medewerking verleende”.

De onthulling vond plaats in het bijzijn van onder andere burgemeester Frank Streng en familie van schoonzoon Klaas Kistemaker. De gedenkplaat was de laatste wens van Klaas. Hij kon er zelf niet bij zijn omdat zijn gezondheid dit niet meer toelaat.

Naar overzicht