Cameratoezicht tijdens Rondomweekend

Tijdens het Rondomweekend staan er camera’s op het Gedempt Achterom en de Kaasmarkt/Nieuwstraat. Dit is een van de maatregelen die de gemeente, samen met de politie, neemt om de veiligheid in dit gebied tijdens de evenementen te vergroten.

De camera’s ondersteunen de politie in het houden van toezicht op de openbare orde. De beelden worden vanaf ’s avonds 21.00 uur live bekeken door de toezichtcentrale van de gemeente Alkmaar. Zij melden incidenten aan de in Medemblik aanwezige politieagenten en BOA’s van de gemeente. Ook kan er worden meegekeken met de politie als er een incident is. De beelden worden opgenomen en kunnen door de politie en het Openbaar Ministerie worden gebruikt als bewijs in het kader van de vervolging.

Bent u in beeld?

De camera’s worden alleen gericht op de openbare plaatsen. Woningen en privéruimten worden digitaal afgeschermd. De BOA’s die de camerabeelden live bekijken zien dan afgeschermde vlakken waar bijvoorbeeld een slaapkamerraam of balkon is. Als de camera beweegt of inzoomt blijven privéruimten afgeschermd. Een voordeur of etalage aan de openbare weg is niet afgeschermd.

Bekijken en bewaartermijn beelden

Alle beelden worden opgeslagen volgens de Wet Politiegegevens. De bewaartermijn is maximaal vier weken. In bepaalde situaties worden de beelden bewaard, om deze eventueel later te gebruiken voor opsporings- of andere wettige doeleinden. Dit gebeurt in overleg met het Openbaar Ministerie.

 

Kaart cameralocaties (pdf, 1.6 MB)

Veelgestelde vragen

Waarom plaatst de gemeente camera’s?

Er waren dit jaar bij verschillende evenementen in Medemblik incidenten. De camera’s ondersteunen de politie in het houden van toezicht op de openbare orde. De beelden worden vanaf ’s avonds 21.00 uur live bekeken. De camera’s leveren zo een bijdrage aan een gezellig en veilig evenement.

Ik woon in de buurt van een camera. Kunnen ze ook bij mij naar binnen kijken?

De camera’s worden alleen gericht op de openbare plaatsen. Woningen en privéruimten worden digitaal afgeschermd. Het toezichtcentrum in Alkmaar – waar de camerabeelden live bekeken worden -  ziet dan afgeschermde vlakken waar bijvoorbeeld een slaapkamerraam of balkon is. Als de camera beweegt of inzoomt blijven privéruimten afgeschermd. Een voordeur of etalage aan de openbare weg is niet afgeschermd.

Staan de camera’s continu aan?

Nee, de camera’s staan ’s avonds vanaf 21.00 uur aan.

Waarom zetten jullie er tijden en locaties bij?

We mogen niet zomaar camera’s plaatsen. De plaatsing moet voldoen aan allerlei wettelijke verplichtingen. Een daarvan is het bekend maken van de tijden en de locaties. Een andere verplichting is bijvoorbeeld dat er borden moeten hangen dat er cameratoezicht in het gebied is.

Hoe lang worden de beelden bewaard?

De bewaartermijn is maximaal vier weken. In bepaalde situaties worden de beelden langer bewaard, om deze eventueel later te gebruiken voor opsporings- of andere wettige doeleinden. Dit gebeurt in overleg met het Openbaar Ministerie. Alle beelden worden opgeslagen volgens de Wet Politiegegevens.

Mag dit zomaar?

Nee, dit mag niet zomaar. Het plaatsen van camera’s is gebonden aan allerlei regels. Uiteraard voldoen we daar aan.

Naar overzicht