Europese verkiezingen 23 mei

Op 23 mei zijn er verkiezingen van het Europees Parlement. Kunt u dan niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen.

Hoe werkt het?

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen. De gemachtigde mag voor maximaal twee andere kiezers stemmen. De gemachtigde moet de volmachtstem(men) tegelijkertijd met de eigen stem uitbrengen. Iemand anders de mogelijkheid geven om voor u te stemmen kan op twee manieren: met een onderhandse volmacht of met een schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht (via de stempas)

Bij een onderhandse volmacht vermeldt de kiezer zijn of haar gegevens op de achterkant van de stempas. De stempas wordt uiterlijk 9 mei bezorgd. Zowel de kiezer als de gemachtigde moeten de stempas ondertekenen. Een onderhandse volmacht kan alleen worden gegeven aan een kiezer die in dezelfde gemeente stemt. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs tonen van de kiezer.

Schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht kunt u gebruiken als u een kiezer wilt machtigen die niet in de gemeente Medemblik woont. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier (staat op de website of is te verkrijgen op het gemeentehuis).

Zowel de kiezer als de persoon die voor u gaat stemmen, vullen een deel van dit formulier in en ondertekenen het. De kiezer voegt een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs bij het formulier. U kunt het formulier mailen naar of per post sturen naar Antwoordnummer 68719, 1687 ZC Wognum, t.a.v Afdeling verkiezingen.

Als de kiezer het aanvraagformulier in het gemeentehuis inlevert, moet de kiezer zijn of haar identiteitsbewijs tonen. Het ingevulde formulier moet uiterlijk maandag 20 mei door de gemeente zijn ontvangen.

Naar overzicht