Expositie: gebouwen van architect Van Wijngaarden door ogen van kunstenaars

A.T. van Wijngaarden (1819-1900) ontwierp 57 gebouwen die in Medemblik en omgeving zijn gebouwd. Verschillende van zijn gebouwen zijn door kunstenaars vastgelegd als ets, met pen of penseel of door middel van fotografie. Deze werken zijn nu te zien in het gemeentehuis van Medemblik in Wognum.

Van Wijngaarden was meer dan 50 jaar stadsarchitect in Medemblik. Zijn totale oeuvre omvat 57 gebouwen; kerken, raadhuizen, pastorieën, scholen, wees- en armenhuizen en postkantoren, in onder andere: Abbekerk, Medemblik, Midwoud, Oostwoud, Nieuwe Niedorp, Twisk, Westwoud en Winkel. Zeven hebben de status van rijksmonument, twee zijn provinciaal monument en twee gemeentelijk monument.

Te zien tot 27 september

De expositie toont werk van de volgende kunstenaars:

  • Marcel de Boer, schilder, Abbekerk
  • Arie Karsten (1916-2006), schilder, Wervershoof / Voorburg
  • Jannie Kuiper, schilderes, Nieuwe Niedorp
  • Leentje Linders, etser, Sijbekarspel (http://www.leentjelinders.nl)
  • Rob Overweel, etser, Twisk
  • Ofer Vazana, filmer/fotograaf, Winkel (http://prime-shot.com/)

De expositie is te zien in het middengebouw van het gemeentehuis aan de Dick Ketlaan 21 in Wognum. Tot 27 september tijdens de openingstijden, ma. t/m do. 9.00 – 17.00 uur, vr. 9.00 – 14.00 uur.

Gaat u binnenkort naar het gemeentehuis voor een nieuw paspoort of heeft u een andere afspraak, loop dan ook even binnen in middelste gebouw voor een kopje koffie en een bezichtiging van de expositie.

Boek over architect en zijn gebouwen

Wilt u meer weten over de architect en zijn gebouwen? Binnenkort verschijnt er een rijk geïllustreerde boek van 160 pagina’s over Van Wijngaarden. Het boek over zijn leven en werk verschijnt ter gelegenheid van zijn 200ste geboortedag, op 29 juni 2019. Kosten €25,00 (excl. verzendkosten) en te bestellen via .

Voor meer informatie: www.atvanwijngaarden.nl en https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnoldus_Teunis_van_Wijngaarden

Naar overzicht