‘Fijn om er voor iemand te zijn’

Ellen (51) en Elisa (15), een leuke, daadkrachtige moeder en een gezellige puber. Ze zijn familie van elkaar, maar biologisch geen moeder en dochter. Ellen is de tante én pleegmoeder van Elisa.

Bij elkaar blijven                 

Elisa woont bij Ellen in huis. Haar vader woont samen met haar hafzusje en –broertje in het gastenverblijf. Zo is het gezinnetje toch bij elkaar in de buurt.  Ellen: “Ik vond het belangrijk dat de drie kinderen bij elkaar zouden blijven. Toen het moment kwam dat ze niet meer bij hun moeder konden wonen, heb ik de kinderen meteen in huis genomen”.

Procedure

De procedure om pleegouder te worden werd opgestart. Een traject met gesprekken en antecedentenonderzoek. “In die gesprekken werden van zowel mij als mijn man onze levens doorgelicht”, aldus Ellen. “En dat is natuurlijk wel goed, je haalt een kind met bagage in huis. Dat moet je niet onderschatten, je moet een stabiele basis bieden. En wij zijn misschien niet het ideale pleeggezin, mijn man ik werken beide fulltime, maar ‘Wir schaffen das!’.”

Omschakeling

Elisa was 13 toen ze bij Ellen in huis kwam. Een hele omschakeling. Van Amsterdam naar het Westfriese Andijk. En van een vrije opvoeding naar een hecht gezin met structuur en regelmaat. “In het weekend ontbijten we altijd samen, daar moest ik echt aan wennen”, zegt Elisa. “Ik  had ineens een heel ander leven. Een nieuwe school, fietsen in plaats van de metro. Het was voor mij wel fijn dat ik bij mijn nichtje ging wonen, zij is ook 15 en we zijn goede vriendinnen, dus ik kan alles met haar delen.” Ellen vult aan: “Het is wel een voordeel dat we elkaar al kenden, dan is de verandering minder ingrijpend voor het kind”. 

Trots

Ellen is heel trots op haar pleegdochter: “Elisa doet het heel goed op school, ik vind het knap dat ze het allemaal voor elkaar krijgt met alles wat ze heeft meegemaakt.” Maar, dat gaat niet altijd vanzelf vult ze aan. “Als je een pleegkind in huis haalt moet je er rekening mee houden dat je een kind in huis krijgt dat heel wat heeft meegemaakt en daar is begeleiding bij nodig. Wat het voor ons niet makkelijk maakt is dat we met twee gemeenten en verschillende instanties te maken hebben, dat loopt helaas niet altijd even soepel. Maar het is wel heel mooi om dit voor iemand te kunnen doen.”

Pleegouder worden?

Bent u geïnteresseerd om ook pleegouder te worden? Kom op 3 juli om 19.30 uur naar de informatieavond over pleegzorg in het gemeentehuis in Wognum. Aanmelden kan via . Meer informatie vindt u op www.pleegzorgparlan.nl.

Naar overzicht