Geen Open Monumentendag 2020 in Medemblik

Logo van Open Monumentendag. De gehele afbeelding bevat de woorden leermonument 2020 en open monumentendag

De Open Monumentendag van 12 september in onze gemeente is geschrapt vanwege de Covid-19-maatregelen en de risico’s. Als alternatief wordt een vijftal monumenten in de gemeente uitgelicht door middel van korte filmpjes.

De maatregelen tegen het coronavirus die voor publieksevenementen gelden, - zoals het 1,5 meter beleid - garanderen niet de veiligheid van deelnemers en bezoekers aan de monumentendag. Vanwege de situatie, de onzekerheid over de verlenging van de maatregelen en de inspanningen voor de organisatie, heeft het comité Open Monumentendag Medemblik besloten de monumentendag van 12 september 2020 te laten vervallen. Geen monumentendag dus, ook niet in afgeslankte vorm.

Alternatief; juweeltjes in beeld gebracht

Het landelijke thema voor dit jaar is ‘Leermonument’.  Op dit moment werkt het comité een alternatief plan uit om enkele bijzondere monumenten uit te lichten. Dit gebeurt met vijf korte educatieve filmpjes van monumenten die normaliter niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor het publiek. De beelden van deze veelal ‘onbekende’ juweeltjes van Medemblik worden door deskundigen toegelicht.

De eigenaren, bewoners en/of beheerders van de aangeschreven monumenten zijn op de hoogte gebracht. Het comité hoopt dat zij volgend jaar weer hun medewerking zullen verlenen, hopelijk dan zonder beperkingen.

Naar overzicht