Gemeente ontbindt contract ‘Medemblik aan Zee’: oude stadhuis Medemblik wordt weer eigendom gemeente

Tien jaar geleden heeft Bovisie/USP Vastgoed de prijsvraag gewonnen om het oude stadhuis van Medemblik aan de Dam een nieuwe invulling te geven. Later werkten ze samen met Scholtens Projecten onder de naam Ontwikkelingsmaatschappij MaZ/Medemblik aan Zee Projectontwikkeling BV. In 2022 kregen ze toestemming (omgevingsvergunning) om Medemblik aan Zee te bouwen; een plan voor nieuwbouw met 16 huizen, een hotel en 400 m2 winkelruimte. Maar het is ze niet gelukt om het plan binnen de afgesproken tijd uit te voeren. De gemeente is bezig om het koopcontract stop te zetten.

Wethouder Jeroen Broeders: “Volgens het koopcontract zou het project op 10 maart 2024 gerealiseerd moeten zijn. De uitvoering van het plan is de afgelopen jaren jammer genoeg geen stap opgeschoten. Het pand staat al tien jaar leeg en er is al die jaren vrijwel niks gebeurd.” De ontwikkelaar heeft gevraagd om meer tijd en aanpassing van het plan. De gemeente heeft het aanpassen van het plan overwogen en laten onderzoeken. Uit juridisch onderzoek is gebleken dat dit niet is toegestaan zonder nieuwe aanbesteding. Wethouder Broeders: “Medewerking verlenen aan een aanpassing van het plan is voor ons juridisch niet mogelijk: dan moet er opnieuw aanbesteed worden. Verder uitstel geven willen we niet: we zijn er niet van overtuigd dat meer tijd geven aan het oude plan wel tot uitvoering zal leiden. En daarom gaan we het oude koopcontract dus ontbinden.”  

Nieuwe invulling

Wethouder Jeroen Broeders: “Uiteraard hadden we graag gezien dat er woningen gerealiseerd zouden zijn. Daar is vraag genoeg naar en de locatie is uniek. Het is dan ook spijtig voor de paar mensen die een optie hadden genomen voor een woning in het project.” Aan de andere kant zijn er ook nieuwe mogelijkheden als de gemeente weer eigenaar wordt van het stadhuis. Jeroen Broeders: “Het stadhuis is een iconisch gebouw op een prachtige locatie. Dit unieke rijksmonument kan een belangrijke rol spelen in een vitale toekomst voor de binnenstad van Medemblik. Ook voor de korte termijn zie ik graag voor me dat het pand weer in gebruik genomen kan worden. Op welke manier gaan we onderzoeken.”