Het water op? Let op de regels!

Het is weer mooi weer om het water op te gaan. Ook op het water zijn er ‘verkeersregels’ waar je je aan moet houden. Zo blijft het voor iedereen gezellig op het water. Ook dit jaar wordt er op het water gesurveilleerd en kunnen er boetes opgelegd worden. Dan is het handig als je weet wat de regels zijn.

Snelheid

Sneller varen dan 20 kilometer per uur mag niet binnen 50 meter van een zwem- of aanlegplek, dichtbij wedstrijden of waterfeesten. De maximumsnelheid is 6 kilometer per uur vanaf de havenmond in Medemblik tot en met de sluis, het Overlekerkanaal, Kleine Vliet en Groote Vliet.

Minimumleeftijd en vaarbewijs

Vanaf 12 jaar mag je een (open) motorbootje besturen dat minder snel gaat dan 13 kilometer per uur en korter is dan 6 meter. Zeilboten korter dan 7 meter en roeibootjes hebben geen minimumleeftijdseis. Voor boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur is een vaarbewijs nodig. Ook jetski’s en waterscooters vallen hieronder.

Andere zaken en boetes

Natuurlijk wordt er ook op andere zaken gecontroleerd. Bijvoorbeeld op alcohol (ook als schipper mag je geen alcohol drinken), aanwezigheid van dodemansknop en zwemvesten bij snelle boten of op vaarbewijs bij snelle boten. De boetes voor te snel varen lopen al snel op. Bij 6 km per uur te hard is de boete 95 euro, en tussen de 6 km en 15 km te hard zit al op 140 euro. Een boete voor het varen zonder vaarbewijs is 550 euro.

Naar overzicht