Holocaustmonument Levenslicht op drie locaties

Een foto van het monument, verschillende stenen lichten op in een blauwe gloed. Het zijn kleine stenen die een bol of cirkel vormen.

Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Van 23 tot en met 31 januari herdenken we ook in de gemeente Medemblik de slachtoffers met het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. We doen dat op drie verschillende locaties in onze gemeente: in Wognum, in Medemblik en in Wervershoof.  Het monument is onderdeel van een landelijk project van het  Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Medemblik zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Het monument – ontworpen door Daan Roosegaerde

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist waar veel scholen aan meedoen, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Op 23 januari 2020 om 19.00 uur wordt Levenslicht onthuld bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis in Wognum. Daarna verhuist het monument van 27 tot en met 29 januari naar een locatie bij het Garnizoensmonument in Medemblik. Tot slot zijn de stenen in Wervershoof op 30 en 31 januari, op het plein bij het oude raadhuis.
Het monument komt het best tot zijn recht in het donker en is dan ook te bezoeken.

Naar overzicht