Klimaatjournaal voor het jaar 2050

Het weer in 2050? Droogte, hitte met regelmatig zware wateroverlast. Voormalig weervrouw Helga van Leur presenteert het klimaatjournaal voor het jaar 2050 op www.veiligschoonvoldoende.nl. De komende decennia moet alles uit de kast getrokken worden om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dat is nodig nu we langere zomers krijgen en meer hevige regenval.

Heeft u al een groene, watervriendelijke tuin?

Heeft uw  (voor-) tuin meer tegels dan beplanting? Dan is deze dus nog niet klaar voor de toekomst! Bestraat de tuin voor maximaal 40%. Meer groen in de tuin heeft namelijk veel voordelen. Een groene tuin kan beter regenwater vasthouden, wat wateroverlast voorkomt. Bovendien is het gunstig voor vogels en insecten en het houdt je tuin koel tijdens warme dagen.

Tuintips

  • Vang regenwater in een regenton op en gebruik het bij droogte!
  • Maak een grindsrook waardoor het regenwater gemakkelijk de grond in kan. Bij heftige regenbuien helpt dit om wateroverlast te verminderen zonder dat het water via het riool afgevoerd hoeft te worden.
  • Plant bomen, struiken of planten. Grond zonder beplanting droogt sneller uit. Daardoor neemt het ook minder regenwater op. Hogere beplanting zoals heesters verhogen het opnamevermogen van de bodem met een factor drie. De wortels maken de bodem poreuzer.

Meer tuintips?

Kijk op www.veiligschoonvoldoende.nl

Naar overzicht