Museumstoomtram investeert

Een luchtfoto van de Overtoom in Medemblik. Daarop is de rails te zien van de stoomtrein, het station aan de horizon en rechts de Bonifaciuskerk.
Naast het vernieuwen van de rails, wordt ook het spoorwegemplacement opnieuw ingericht. Wissels en sporen worden verlegd zodat twee lange stoomtrams met honderden bezoekers gelijktijdig in Medemblik kunnen worden ‘afgehandeld’. De beide perrons worden verlengd, de toiletfaciliteiten worden uitgebreid en er komt een historische inrichting om de stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien. Tenslotte wordt de routing voor de bezoeker in het monumentale stationsgebouw verbeterd. foto: Wouter Adriaanse

Station Medemblik bijna klaar

De werkzaamheden aan de westzijde van het spoorwegterrein in Medemblik beginnen te vorderen. Vanaf 1 april rijden de stoomtreinen weer vanaf en naar Medemblik. Dan is het station weer open!

Stationsgebouw Abbekerk

Op 23 januari is de Museumstoomtram eigenaar geworden van het voormalige stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag. Het gebouw uit 1887 is de laatste van de oorspronkelijke stationsgebouwen die het museum nu in eigendom heeft. Het stationsgebouw is dertien jaar geleden gekocht door onze gemeente, om er een toeristisch museale functie aan te kunnen geven. Na de overdracht aan de Museumstoomtram lijkt dit te kunnen gebeuren. Het pand wordt in eerste instantie als woonhuis ingericht en verhuurd aan medewerkers van het museum. Om het gebouw in de toekomst als station te kunnen restaureren stelt het museum een restauratieplan op.

Bijdrage BankGiro Loterij

Dankzij de deelnemers aan de BankGiro Loterij ontving de Museumstoomtram op 5 februari een cheque van € 266.619,-. Een bijdrage die onder andere gebruikt wordt voor de restauratie van het werkplaatsgebouw in Hoorn uit 1929. De werkplaats is het hart van het levende museum waar conservatoren, vrijwilligers en stagiairs werken aan de restauratie van de historische stoomtrams.

Op Stoomtramavontuur

In de voorjaarsvakantie van 18 – 23 februari zijn er binnen het thema Water & Vuur dagelijks ritten van Hoorn naar Wognum en terug én presentaties op het museumterrein in Hoorn. Dé kans voor een werkplaatsbezoek in deze winter vol activiteiten.

Naar overzicht