Ontheffing Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Vanaf 1 december 2020 geldt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm); de ‘coronawet’. Hierin staan landelijke maatregelen tegen corona. Het is mogelijk om voor zeer bijzondere gevallen een ontheffing van de coronamaatregelen aan te vragen bij de burgemeester.

Waarvoor kan een ontheffing worden aangevraagd?

Een ontheffing kan alleen worden aangevraagd voor een heel bijzonder en concreet geval. De minister geeft in een toelichting op de wet aan dat u hierbij kunt denken aan bruiloften, uitvaarten, het uitreiken van koninklijke onderscheidingen, herdenkingen en jubilea. De ontheffing kan alleen betrekking hebben op de regels over groepsvorming, de openstelling van publieke plaatsen en evenementen. Voor de veilige-afstandsregel (op dit moment 1,5 meter) kan de burgemeester geen ontheffing verlenen.

Aanvragen en vervolg

Neem eerst telefonisch contact op met de gemeente: 0229 - 856000. Dan weet u precies welke mogelijkheden u wel en niet heeft.

U kunt vervolgens een ontheffing aanvragen op grond van de Twm aan via het formulier ‘ontheffing TWM’. Vul het formulier in via de groene knop, hiervoor heeft u uw DigiD of eHerkenning nodig.

Ontheffingsaanvraag

De aanvraag wordt vervolgens getoetst aan de huidige maatregelen. Ook wanneer de activiteit bijvoorbeeld pas over een paar maanden gaat plaatsvinden. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt de concrete bijzondere situatie afgewogen tegen het belang van het bestrijden van het virus. De burgemeester verleent geen ontheffing als het belang van de bestrijding van de epidemie in het geding is. Voordat de burgemeester een beslissing neemt omtrent de verlening van een ontheffing kan hij advies vragen aan GGD NHN.

Goed om te weten

Deze ontheffing is niet bedoeld om uitgezonderd te worden van de mondkapjesplicht die per 1 december geldt. Als u wilt weten of u daarvoor in aanmerking komt en hoe u dat aantoonbaar kunt maken, verwijzen wij u door naar deze website van de Rijksoverheid.