Regio Westfriesland pakt door

Door onderzoek en jongerenmonitoren weten we veel meer over het drinkgedrag van onze West-Friese jongeren. Zo blijkt dat 20% van de 2e klassers op het Voortgezet Onderwijs zijn eerste biertje drinkt op de kermis. Lastig gebied qua preventie, want in de regio geldt immers ‘Kom niet aan onze kermis!’. Toch gaan de gemeenten met team ‘In Control of Alcohol & Drugs’ en jongerenwerk de uitdaging aan om bij ouders én jongeren meer bewustwording te creëren rondom de NIX18 campagne en de gevolgen van vroeg gaan drinken.

Campagne rondom kermissen

Op verschillende kermissen deelt jongerenwerk gratis water uit aan het kermispubliek. “Met het uitdelen van water willen wij iedereen een fijne kermis wensen én aangeven dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Wij hebben vaak veel gesprekken met jongeren op zo’n event over alcohol. Je hebt namelijk altijd de keuze om tussendoor een watertje te drinken. En dan is het nog steeds gezellig’, benoemt Liselore van Dam (LINK jongerenwerker).

Positieve invloed op jongeren

Uit onderzoeken komt naar voren dat jongeren zowel negatief als positief beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Daarom deelt de gemeente water uit aan iedereen en niet alleen aan jongeren. Want ook ouders en (meerderjarige) vrienden kunnen helpen bij het tegengaan van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Bijvoorbeeld door geen alcohol voor minderjarigen te kopen of het niet toestaan van thuisdrinken door ouders en verzorgers.

Heb het gezellig met elkaar

De kermis is een moment om elkaar te ontmoeten, te lachen en herinneringen op te halen. Daarom hebben de jongeren werkers naast water ook een groot fotoframe mee. Laat bij ons ook vooral jouw mooie momenten met elkaar vastleggen. Samen maken we er een gezellige kermis van! De jongerenwerkers zijn te vinden op kermis Wognum op zaterdag 11 mei.

Actie in Westfriesland

De actie in West-Friesland vindt plaats tijdens het kermisseizoen en omvat verschillende locaties. De Westfriese campagne begon tijdens het paasweekend op de kermis in Bovenkarspel. Medewerkers van het bedrijf L!NK deelden daar water uit en gingen in gesprek met jongeren en ouders over alcoholgebruik. Deze initiatieven werden ook uitgevoerd op de kermissen in Stede Broec en Drechterland. In het laatste weekend van de zomervakantie zullen ze aanwezig zijn op de kermis in Westwoud. Verdere activiteiten staan gepland voor september tijdens de kermissen in Lutjebroek en Grootebroek.

Programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’

Dit programma van GGD Hollands Noorden heeft als doel om middelengebruik bij jongeren in Noord-Holland Noord te voorkomen en te verminderen via een integrale aanpak bij preventie. Dit betekent dat het programma zich richt op de juiste activiteiten en zorgt voor kennis bij de jongeren zelf én de omgeving om de jongeren heen.

Het programma biedt handelingsperspectief en kan snel schakelen met haar professionele (zorg)partners, zoals Brijder, jongerenwerk, gemeenten, onderwijsinstellingen, jeugdverpleegkundigen en sportadviseurs. Door in te zetten op goede preventie zijn jongeren zelf weer ‘In Control’ en kunnen zij de juiste keuzes snel (en onderbewust) maken.