Wijkleercentrum helpt Basisschool De Schelp met de taalontwikkeling van leerlingen

Het Wijkleercentrum zet met succes studenten in in de wijk. In de praktijk betekent het dat een student maximaal drie uur per week helpt in een gezin. Basisschool De Schelp heeft met veel succes een student ingezet om kinderen thuis te begeleiden in hun taalontwikkeling. Zij zijn begonnen met één gezin. Nu wordt de pilot uitgebreid.De school heeft een aantal kinderen op school met een niet-Nederlandstalige achtergrond.  Een aantal van deze ouders heeft aangegeven het moeilijk te vinden om thuis ook aan de slag te gaan met de Nederlandse taal. Soms spreken zij zelf geen Nederlands of weten zij niet goed hoe zij dit moeten aanpakken richting hun kind. De school had de vraag vanuit ouders gehad of er ook hulp voor thuis beschikbaar was om de kinderen te helpen.

Studenten van het ROC Horizon college, die MBO Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) volgen, zijn één dagdeel per week beschikbaar voor het wijkleren. En dat werkt! De kinderen van dit gezin zijn ondersteund in het leren van de Nederlandse taal. Ook de ouders konden oefenen met het spreken in het Nederlands. Ook kon de student de ouders stimuleren om het kind aan te melden voor zwemles, een sport of om gratis lid te worden van de bibliotheek. Er werden tijdens deze pilot diverse activiteiten aangeboden, zoals het spelen van spelletjes met de kinderen, het meespelen met het eigen speelgoed, voorlezen of samen naar de bibliotheek gaan. Dit zijn allemaal kansrijke momenten om de Nederlandse taal te oefenen. In overleg met de Schelp hielpen zij de kinderen ook bij bepaalde computerprogramma's of begeleidden zij bij oefenstof dat vanuit school wordt aangeboden.Vanwege het succes van deze pilot, zal deze in het najaar worden uitgebreid. De start voor studenten is na de herfstvakantie.

Meer informatie

Claudia Heerens, Wijkleermakelaar Wijkleercentrum, Gemeente Koggenland en Gemeente Medemblik, telefoonnummer : 06 46843713

Naar overzicht