Sporten

Spelregels voor sport in het kort

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport.

De maatregelen zijn:

 • In heel Nederland geldt een avondklok. Van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen.
 • Buiten mag maximaal met twee personen (exclusief trainer) gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter afstand tussen zit.
 • Binnen sporten is niet toegestaan. Sportscholen en zwembaden (uitgezonderd zwemlessen per 16 maart 2021) zijn gesloten. 
 • Groepslessen buiten (en binnen) mogen niet plaatsvinden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters met een A-status gelden uitzonderingen (op aangewezen locaties).
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sporthallen, sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Sporters (ook kinderen/jongeren) met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis

 

maatregelen per 16 maart

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarde is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten op sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband en zonder 1,5 meter afstand te houden.

Scroll de tabel om meer te zien
Leeftijd Buiten Georganiseerd en buiten op een sportaccommodatie
t/m 18 jaar Geen restricties Sporten in teamverband zonder 1,5 meter afstand te houden is toegestaan.
    Geen wedstrijden. Wedstrijden tegen teams van eigen club mogen wel.
18+ t/m 26 jaar Maximaal 2 personen excl. trainer Sporten in teamverband zonder 1,5 meter afstand te houden is toegestaan
    Geen wedstrijden. Wedstrijden tegen teams van eigen club mogen wel.
vanaf 27 jaar Maximaal 2 personen excl. trainer op 1,5 meter afstand van elkaar maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand van elkaar
    Geen wedstrijden of competities

De basisregels zijn

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar drukke plekken.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.

Topsport

Sportteams die uitkomen in de hoogste landelijke klasse mogen binnen de huidige maatregelen trainen en zonder publiek wedstrijden spelen. In de gemeente Medemblik is deze regel alleen relevant voor Westfriesland SEW die met hun Dames 1 selectie uitkomen in de landelijke Eredivisie.

Richtlijnen, protocollen en goedkeuring gemeente

Vanaf maart 2020 namen de veiligheidsregio’s de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in zogenaamde noodverordeningen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte duur. Maar de coronacrisis duurt langer.
Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen per 1 december jl. vervangen door de tijdelijke coronawet (Tijdelijke wet maatregelen COVID-19). Op de website van de Rijksoverheid staat nadere informatie over deze tijdelijke coronawet en de huidige maatregelen (per onderwerp).

Daarnaast komen veel sportbonden (bij wijzigingen in de landelijke maatregelen) met een nieuw protocol of zij passen het bestaande protocol aan. Wij adviseren verenigingen om op basis van de algemene richtlijnen vanuit het kabinet, het vernieuwde protocol ‘Verantwoord sporten’ van NOC*NSF en het protocol van de sportbond (indien van toepassing) een eigen protocol voor leden te maken zodat het voor iedereen duidelijk is wat er van leden wordt verwacht en wat bijvoorbeeld wel en niet kan.
Protocollen van verenigingen hoeven niet ter goedkeuring aan de gemeente te worden voorgelegd.

Vragen?

In het overzicht vindt u de veelgestelde vragen over sport. Staat uw vraag hier niet tussen mail dan naar: meedoen@medemblik.nl

Als u inhoudelijke vragen heeft over het aanpassen van uw sportaanbod en/of werven van nieuwe leden kunt u contact opnemen met de buurtsportcoach van Team Sportservice: Nicolette Bijlsma. U kunt haar bereiken via: nbijlsma@teamsportservice.nl

Handige links

 

Naar het overzicht