Sporten

Algemene spelregels sport:

 • Sinds 1 juli 2020 is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan.
 • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot personen van 18 jaar en ouder. En tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Leden van één huishouden en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Als 1,5 meter afstand houden tijdens de sportbeoefening onmogelijk is voor een normaal spelverloop mag de anderhalve meter tijdelijk worden losgelaten.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening houden sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook in de kleedkamers.
 • Kleedkamers en toilet- en douchevoorzieningen mogen sinds 1 juli 2020 weer gebruikt worden. Zij zijn wel ingericht op het houden van 1,5 meter afstand, bijvoorbeeld met looprichtingen en/of beperkingen voor het maximaal aantal aanwezige personen.
 • Er vindt een gezondheidscheck plaats voor aanvang van de training of wedstrijd.
 • Vanaf 29 september 2020 18.00 uur is publiek drie weken niet meer toegestaan bij sportactiviteiten. Dat geldt zowel voor professionele sportwedstrijden als voor amateurwedstrijden.
 • Vanaf 29 september 2020 18.00 uur zijn alle sportkantines tijdelijk dicht.

Voor de sportbeoefening, en het gebruik van kleedruimtes gelden aanvullende maatregelen die zijn vastgelegd in het afwegingskader sport van het RIVM. Hieronder vallen onder andere de algemene hygiëneregels, maatregelen rondom het desinfecteren van sportmaterialen en het goed ventileren van binnenruimtes. Deze maatregelen zijn meestal vertaald in de protocollen per tak van sport en dienen door de sportaanbieder en/of exploitant te worden gevolgd om sporters weer veilig en verantwoord te kunnen ontvangen.

 De basisregels zijn

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering contactsporten).
 • Probeer drukte te vermijden.
 • Was vaak uw handen.

Extra aandachtspunten voor binnensport vanuit het RIVM

 • Reservering en gezondsheidscheck zijn vereist.
 • Halveer het normale maximale aantal deelnemers van een training/les, of halveer het aantal teams dat gelijk aanwezig is.
 • Het is wenselijk om sporters zo veel mogelijk in dezelfde groepssamenstelling te laten sporten en tijdelijk de gegevens van de deelnemers vast te leggen, door via de reserveringen bij te houden wie wanneer sportte.
 • Trainen op maximaal matig intensief inspanningsniveau is een optie.
 • Huishoudelijke reiniging (met water en zeep of reinigingsdoekjes) van de contactpunten van de gebruikte toestellen na individueel gebruik en van materialen bij groepssporten na de training is belangrijk.
 • Deel zo min mogelijk toestellen en andere attributen bij binnensporten. Dat kan door o.a. bepaalde oefeningen of trainingen te kiezen, waarbij dat niet hoeft.

Wedstrijden, toernooien en publiek

 • Sinds 1 juli 2020 zijn wedstrijden en toernooien weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Vanaf 29 september 2020 18.00 uur mag daar geen publiek meer bij zijn. Dit geldt ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken.
 • Sportbeoefening (training en wedstrijden) is uitgezonderd van de maximale gezelschapsgrootte van vier personen. Na afloop geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor sporters vanaf 13 jaar wel. De regels voor maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte gelden niet voor kinderen tot en met 12 jaar.
 • Het is de bedoeling dat iedereen na afloop van de wedstrijd/training de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat. Ook sporters die klaar zijn met hun eigen wedstrijd of training worden gezien als toeschouwers en moeten de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaten, zij mogen dus niet bij andere trainingen/wedstrijden blijven kijken.
 • Ouders die kinderen (t/m 17 jaar) naar een uitwedstrijd rijden worden gezien als teambegeleiding. Zij vallen niet onder de regels voor toeschouwers en mogen wel blijven kijken.
 • Ouders die kinderen naar een thuiswedstrijd of training brengen worden niet gezien als teambegeleiding. Zij worden gezien als toeschouwers en mogen dus niet blijven kijken.

Eet- en drinkgelegenheid bij sport- en fitnessgelegenheden

Het is verboden om bij of in sport- en fitnessgelegenheden een eet- en drinkgelegenheid of een daarbij behorend buitenterras geopend te houden voor sporters en/of publiek.

Protocol, noodverordening en goedkeuring gemeente

De nieuwe maatregelen zijn nader uitgewerkt in de noodverordening. Deze is te raadplegen via de Veiligheidsregio
Daarnaast komen veel sportbonden met een nieuw protocol of zij passen het bestaande protocol aan. Wij adviseren verenigingen om op basis van de algemene richtlijnen vanuit het kabinet, de nieuwe noodverordening, het vernieuwde protocol ‘Verantwoord sporten’ van NOC*NSF en het protocol van de sportbond (indien van toepassing) een eigen protocol voor leden te maken zodat het voor iedereen duidelijk is wat er van leden wordt verwacht en wat bijvoorbeeld nog niet kan.

Gemeentelijke accommodaties (binnensport)

Verenigingen die gebruikmaken van een gemeentelijke accommodatie voor binnensport worden verzocht om eerst contact met de beheerder op te nemen. Houdt u er daarbij rekening mee dat nog niet alle gemeentelijke accommodaties per 1 juli geopend zijn.

Informatiekaart

Een samenvatting van de informatie over sport en corona kunt u vinden op een speciale informatiekaart (pdf, 1,73 MB). Op deze informatiekaart treft u de belangrijkste en actuele informatie voor sportverenigingen.

Vragen?

In het overzicht vindt u de veelgestelde vragen over sport. Staat uw vraag hier niet tussen mail dan naar meedoen@medemblik.nl

Als u inhoudelijke vragen heeft over het aanpassen van uw sportaanbod en/of werven van nieuwe leden kunt u contact opnemen met de buurtsportcoach van Team Sportservice: Nicolette Bijlsma. U kunt haar bereiken via: nbijlsma@teamsportservice.nl

Handige links

 

Naar het overzicht