Essentaksterfte

Helaas hebben we in Medemblik, net als de rest van Nederland, te maken met essentaksterfte. Dit is een ziekte waarbij de takken afsterven. Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel (Hymenoscyphus fraxineus) afkomstig uit Aziƫ. Deze schimmel verspreidt zich over grote afstanden door de lucht. Bij vochtig weer is de schimmel in de vorm van een paddenstoeltje goed te zien op de stelen van afgevallen essenbladeren. Ongeveer twintig jaar geleden werd deze ziekte voor het eerst in Midden- Europa gesignaleerd. Vanuit daar verspreidde het zich naar West- en Noord Europa.

Hoe essentaksterfte eruit ziet

De schimmel tast als eerste het blad aan. De bladeren beginnen vrij snel daarna te verwelken. Via de bladsteel komt de schimmel terecht in de twijg. Dit is te herkennen aan een donkere verkleuring op de bast. Jonge scheuten kunnen hierdoor snel afsterven. Een aangetaste es is te herkennen aan veel afgestorven jonge takken in een steeds dunner wordende kroon. De boom loopt meestal wel weer opnieuw uit. Maar op deze nieuwe uitlopers komt vaak weer nieuwe schimmels. De boom verzwakt steeds meer. Uiteindelijk tast de schimmel de boom verder aan. Delen van de boom sterven af. De takken vallen af en de boom kan omvallen.

Onderzoek naar essentaksterfte

In diverse Europese landen wordt onderzoek gedaan naar essentaksterfte. In eerste instantie om de verspreiding in kaart brengen en de oorzaak te vinden. Inmiddels richt het onderzoek zich meer op het ziekteproces en het zoeken naar essensoorten die bestand zijn tegen deze schimmel. In sommige bossen waar geen mensen mogen lopen, laten beheerders de zieke essen staan. De zieke essen worden dan met rust gelaten om af te wachten of de boom het overleefd. De zieke essen die het overleven zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Verschillende soorten planten, mossen en insecten zijn afhankelijk van de es.

Essentaksterfte in Medemblik

Essentaksterfte komt, in verschillende stadia, voor in de gehele gemeente Medemblik. In het beginstadium worden de bomen vaker gesnoeid. Tijdens de snoeirondes wordt dood hout verwijderd om onveilige situaties te voorkomen. Als bomen niet (meer) te handhaven zijn worden ze verwijderd en waar mogelijk meteen vervangen door andere soorten. 
Op veel locaties in de gemeente zijn al zieke essen vervangen door andere boomsoorten. In het belang van de biodiversiteit (afwisseling aan planten- en diersoorten) planten we daarbij gewoonlijk 3-5 verschillende boomsoorten aan.

Een zieke es melden

Een zieke es kunt u melden via Fixiof bel met de gemeente 0229 85 60 00.