Award Duurzame Ondernemer

Jaarlijks dingen Medemblikse ondernemers die hun bedrijf (of hun omgeving) duurzaam inrichten mee naar de Duurzaam Ondernemen Award. De winnaar mag zich een jaar lang als meest duurzame ondernemer profileren, waarbij hij of zij onder andere het recht heeft om het Duurzaam Medemblik logo te gebruiken en eregast is op (duurzame) evenementen.

De Award wordt sinds 2012 uitgereikt, waarbij het thema steeds wisselt. Uiteindelijk bepaalt een vakjury de winnaar.

Award 2022

De award voor Meest Duurzame Ondernemer gaat dit jaar naar de ondernemer die zijn of haar aardgasverbruik duurzaam weet te verminderen. Het gaat daarbij om besparing in verhouding tot gebruik. Kleine(re) ondernemingen kunnen dus ook meedoen (en winnen!). 

Meest Duurzame Innovatie

De ondernemer met de meest innovatieve techniek, product of dienst dingt mee voor de innovatieprijs. De Meest Duurzame Innovatie staat voor een verduurzaming op het gebied van biodiversiteit, circulair/afval, klimaatadaptatie, vervoer, energieopwekking of warmte. 

Wat valt er te winnen?

Naast waardering en inspiratie voor andere ondernemers ontvangen de twee winnaars een award en een titel. Zij krijgen deze uitgereikt tijdens de Dag van de Ondernemer op 18 november. Deze avond wordt georganiseerd door Ondernemersfederatie Medemblik (OFM) en wordt door veel ondernemers bezocht. Daarnaast helpt de gemeente hen samen met de winnaars van eerdere edities bij het verder verduurzamen van hun bedrijf.

Hoe geef ik mezelf of iemand anders op?

Door een e-mail te sturen naar duurzaam@medemblik.nl onder vermelding van ‘Aanmelding Duurzaam Ondernemen Award’. Vermeld in de e-mail:

  • Je contactgegevens (naam en telefoonnummer).
  • Welk bedrijf je wilt nomineren (je eigen bedrijf, het bedrijf waar je werkt, of misschien wel het bedrijf van een bekende), inclusief contactgegevens. 
  • Voor welke award je wilt nomineren (Meest Duurzame ondernemer of Meest Duurzame Innovatie). 

Je ontvangt daarop een e-mail met instructies en voorwaarden om mee te kunnen doen. Aanmeldingen worden tot uiterlijk 9 oktober in behandeling genomen. Een vakjury zal alle inzendingen beoordelen en twee winnaars kiezen. Winnaars van eerdere edities zijn uitgesloten van deelname. 

Klik hier om jezelf of iemand anders op te geven via e-mail.

Gemeente Medemblik staat vanuit het klimaatakkoord voor de grote opgave om bestaande woningen en bedrijfspanden te verduurzamen. Daarom richt de wedstrijd zich dit jaar op:

  • ondernemers die werken aan het duurzaam verbouwen van bestaande woningen en bedrijfspanden: aannemers, verbouwers, klusbedrijven, etc.

Het gaat om werkzaamheden gericht op verbouwen en renoveren (onder andere de schil), en niet op technische installaties als zonnepanelen en/of warmtepompen.

Ondernemers met een bedrijf in de gemeente Medemblik die zich aangesproken voelen, kunnen zich tot 1 oktober aanmelden. Stuur daarvoor een e-mail met naam, telefoonnummer en bedrijfsnaam naar duurzaam@medemblik.nl en geef antwoord op de volgende vragen:

  1. Welk(e) project(en) op het gebied van duurzaam verbouwen heeft u in 2020 of 2021 afgerond? 
  2. Waar bestond de verduurzaming uit? (denk aan materiaalkeuze, energiebesparende maatregelen, circulaire sloop en afvoeren, hergebruik materialen).
  3. Welke advies geeft u de inwoners van Medemblik mee bij het duurzaam verbouwen van hun woning of bedrijfspand?

De vakjury kiest genomineerden op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen. Aanvullend bewijs als een plan van aanpak en foto’s kunnen doorslaggevend zijn, en zijn daarom erg welkom. NB: Awardwinnaars van vorige jaren zijn uitgesloten van deelname. 

In 2020 zorgt de coronacrisis voor een ander speelveld. Desondanks weten sommige ondernemers uit de gemeente hun bedrijf duurzaam te (blijven) runnen. Het thema van de Duurzaam Ondernemen Award 2020 was daarom: duurzaam ondernemen tijdens corona.

Plantenkwekerij Gitzels uit Wervershoof en camping/lodge Lodge 61 uit Medemblik streden om de Award. Uiteindelijk kwam eigenaar William Gitzels als winnaar uit de bus. Vooral de inzet om duurzame innovaties te implementeren en de samenwerking met andere ondernemers op te zoeken werden door de jury geprezen. Zo wordt de plantenkwekerij met behulp van aardwarmte verwarmd in plaats van met aardgas. Bekijk het hier videoverslag van de genomineerden en de prijsuitreiking.

In 2019 ging de Duurzaam Ondernemen Award naar een ondernemer die zich onderscheidt in het helpen verduurzamen van bedrijventerreinen; een ondernemer die niet alleen oog heeft voor zijn eigen bedrijf, maar ook voor zijn omgeving. Er waren drie genomineerden: Henk Vlaming van de Vlaming Groep uit Zwaagdijk, Mike Olthoff van ME-2 Architecten uit Medemblik en Hans Boukens van Interpromo uit Nibbixwoud.

De vakjury riep Hans Boukens uit tot winnaar. Boukens zet zich in voor de metamorfose van Overspoor naar ‘Bedrijvenpark A7 West’, waar hij zelf gevestigd is en waarvan een energieneutrale toekomst een belangrijk onderdeel is. De jury prees Boukens’ ‘charisma en bevlogenheid’.

Circulair Ondernemen was het thema van de Award Duurzame Ondernemer 2018. Medemblikse ondernemers werden uitgenodigd met hun stappen op het gebied van hergebruik van grondstoffen mee te dingen naar de Award Duurzame Ondernemer. Grote of kleine stappen, alles telt mee.

Als winnaar van 2018 kwam het bedrijf Bamboo Baby van Caroline Beelen uit de bus. Bamboo Baby brengt luiers op de markt die herbruikbaar zijn en daarmee de afvalberg en het milieu (be-) sparen. Andere genomineerden binnen het thema  Circulair Ondernemen waren: Bot Flowerbulbs,  Loonbedrijf Zwaan, Jumbo Monique, Liv Eco en Vitasys.

In 2017 stond de Award in het teken van de horeca. De eervolle prijs werd gewonnen door ondernemer Jan Schouten van Jean le Jean Catering. Jan is erin geslaagd in de volle breedte van zijn bedrijf de bedrijfsvoering te verduurzamen. De - gedeelde - tweede prijs ging naar Het Wapen van Medemblik en Café Restaurant Stam uit Wognum.

Naar het overzicht