Warmtetransitie

Medemblik werkt aan een duurzame en leefbare toekomst. Hierin is aardgas niet langer een geschikte brandstof voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. Daarom zijn we begonnen aan een verandering. Deze verandering – het vervangen van aardgas door een meer duurzame warmtebron - noemen we de warmtetransitie. De gemeente heeft hierin een regisserende rol en stelt een visiedocument op. Dit document, de Transitievisie Warmte, beschrijft de route hoe alle wijken in Medemblik vóór 2050 aardgasvrij worden.

Transitievisie Warmte

De Transitievisie Warmte beschrijft welke warmteoplossingen we, met de kennis van nu, zien om onze wijken van het aardgas af te halen. We benoemen de wijken (kanswijken) waar we willen starten en welke wijken later aan de beurt zijn. En we geven aan wat bewoners, die niet in kanswijken wonen, nu al kunnen doen in voorbereiding op aardgasvrij wonen. De Transitievisie Warmte is een complexe opgave en is niet in beton gegoten. Veel zaken zijn daardoor nog onzeker. Toch betekent dat niet dat we moeten wachten, juist door te doen ontstaat duidelijkheid.

Volgende stap

Allereerst onderzoeken we de haalbaarheid en betaalbaarheid van de warmteoplossingen in de kansenwijken. Dit doen we samen met de bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden van die wijken. Op basis van de opgehaalde resultaten werken we, samen met betrokken partijen, verder uit hoe de wijk van het aardgas af gaat. Dit doen we in Wijkuitvoeringsplannen.

Vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over de Transitievisie Warmte. Mocht uw vraag er niet bij zitten, neem dan gerust contact op met de gemeente. Op samen.medemblik.nl vindt u meer informatie over de stappen die we namen bij het opstellen van de Transitievisie Warmte. Ook is er een animatie beschikbaar op het Youtube kanaal van de gemeente.  

Download de antwoorden (pdf, 111 KB) van de meest gestelde vragen over de Transitievisie Warmte in Medemblik

Altijd goed maatregelen

De gemeente neemt tot 2050 de tijd om stap voor stap alle wijken aardgasvrij te maken. Inwoners die nu zelf al stappen willen zetten om te verduurzamen hoeven niet te wachten. In samenwerking met het (onafhankelijk) Duurzaam Bouwloket stelde de gemeente de ‘Altijd goed’ maatregelen op. Inwoners met specifieke vragen over verduurzamen melden zich bij het Duurzaam Bouwloket voor een (tijdelijk) gratis advies.

 

Naar het overzicht