Participatieverslag reconstructie Pletering Oostwoud

Memo

Datum 1 december 2021
 

Aan Buurtbewoners en belanghebbenden Pletering Oostwoud
Onderwerp Participatieverslag reconstructie Pletering Oostwoud

Inleiding

De straten Pletering, De Zoutman, Doctor Mulderstraat en Woudrust in Oostwoud zijn toe aan een opknapbeurt. De gemeente werkt daarom samen met de buurt aan een ontwerp voor de reconstructie van de wijk. Deze memo beschrijft de resultaten van de participatie met de buurtbewoners.

Participatie VO-DO

In de eerste helft van 2021 zijn allereerst via de e-mail, persoonlijke gesprekken en een inventarisatie door het buurtcomité wensen opgehaald bij de bewoners. Deze wensen zijn door het gemeentelijke projectteam afgewogen en waar mogelijk verwerkt in het Voorlopig Ontwerp voor de wijk.
Het Voorlopig Ontwerp was in september 2021 gereed en is toen gedeeld met de buurt. Op 16 september vond er een bewonersbijeenkomst plaats. Hier werd het Voorlopig Ontwerp aan de buurt gepresenteerd. Bezoekers van de bewonersbijeenkomst konden hun reacties en vragen op reactieformulieren achterlaten. Ook was het Voorlopig Ontwerp via de gemeentelijke website en bij het Activiteitencentrum Woudrust in te zien. Er zijn een hoop reacties binnengekomen waaruit blijkt dat de bewoners erg begaan zijn met hun buurt en gesteld zijn op de huidige gemoedelijke sfeer. Alle reacties zijn door het projectteam doorgenomen, afgewogen en waar mogelijk verwerkt in het ontwerp.

Hoofdthema’s

Een aantal suggesties kwam meerdere keren voor.

Geen herinrichting doen om geld te besparen:

Deze opmerkingen hebben niet geleid tot een aanpassing van het ontwerp.
De bestaande infrastructuur zowel bovengronds als ondergronds is versleten en toe aan groot onderhoud. Dit is het moment om dan ook te kijken hoe we de openbare ruimte zo duurzaam én veilig mogelijk kunnen inrichten. De hedendaags normen hiervoor zijn anders dan ten tijde van de aanleg van de wijk. Om de wijk toekomstbestendig in te richten is het daarom wenselijk om te kiezen voor een herinrichting.

Voor het project is reeds geld gereserveerd. Als we niets doen, kost het ook geld. Er zullen bijvoorbeeld noodreparaties nodig zijn, schades aan de omgeving kunnen optreden en moeten worden hersteld, of extra ingrepen om de veiligheid te borgen.

Geen éénrichtingsverkeer op de Dr. Mulderstraat:

Naar aanleiding van deze opmerkingen hebben we het ontwerp aangepast.
In het Voorlopig Ontwerp hadden we om ruimte te creëren voor parkeervakken van het juiste formaat, gekozen voor éénrichtingsverkeer op de Dr. Mulderstraat richting de Heemraad Witweg. In het Definitief Ontwerp is dit aangepast. De Dr. Mulderstraat wordt weer tweerichtingsverkeer vanwege de vele zorgen van de bewoners. Om ruimte te maken voor tweerichtingsverkeer is
gekozen om de parkeervakken te laten vervallen, parkeren zal op de rijbaan mogelijk zijn.

De trottoirs zijn onnodig omdat ze nu niet gebruikt worden:

Deze opmerkingen hebben niet geleid tot een aanpassing van het ontwerp.
Er is in het ontwerp gekozen om minimaal aan één zijde van de weg een trottoir toe te passen. Een trottoir biedt ruimte voor voetgangers die zich afgescheiden en daardoor veilig willen voortbewegen ten opzichte van het gemotoriseerde verkeer en het fietsverkeer. Hoewel in de huidige dagelijkse praktijk de aanwezige trottoirs niet altijd worden gebruikt, zijn er nu en in de toekomst ook voetgangers die juist wel liever van een trottoir gebruik maken i.v.m. de veiligheid. Denk hierbij aan kinderen, mindervaliden, mensen met een kinderwagen of rollator.
Ook helpt een trottoir bij het tijdelijk bergen van regenwater bij een extreme bui, deze komen in de toekomst steeds vaker voor. Bij wateroverlast door een hevige regenbui, houden stoepranden het water tegen en vormen samen met de straat een tijdelijke opvang voor het regenwater. Zo blijven de trottoirs begaanbaar en de tuinen en huizen droog.
Daarnaast is het gebruikelijk om onder een trottoir de kabels en leidingen te positioneren, zodat bij onderhoudswerkzaamheden hieraan de rijweg niet gestremd hoeft te worden (of zoals nu het geval is, de tuinen open gegraven moeten worden).

Parkeren in de voortuinen:

Deze opmerkingen zijn zo veel mogelijk verwerkt.
Daar waar in de huidige situatie wordt geparkeerd in de voortuin, zullen we dat in de nieuwe situatie ook mogelijk maken. Als er een trottoir voor zo’n voortuin komt, blijft het ook mogelijk om in de voortuin te parkeren, we maken hier dan een inritje.

Invulling van het groen:

Deze opmerkingen zijn nog niet verwerkt in het ontwerp.
Dit gebeurt tijdens de technische uitwerking, die volgt op het vaststellen van het Definitief Ontwerp. De invulling van het groen wordt dan door de groenspecialist samen met de buurt bepaald. 

Suggesties voor de Heemraad Witweg:

Deze opmerkingen kunnen we nu niet verwerken. De Heemraad Witweg valt buiten de scope van het project. De Heemraad Witweg wordt nu niet
aangepakt. De gemeente heeft wel de wens om deze weg in de toekomst aan te pakken. Uw opmerkingen worden daarom bewaard. Wanneer de Heemraad Witweg wordt aangepakt is nog niet bekend. De gemeente wil eerst de reconstructie van de Pletering gereed hebben.

Terugnemen tuinen:

Naast de opmerkingen op het ontwerp zijn ook opmerkingen binnen gekomen op het terugnemen van de delen tuin die nu nog in gebruik zijn bij bewoners, maar die van de gemeente zijn. In het ontwerp zijn de meeste van deze stukjes tuin toegevoegd aan de openbare ruimte. Met een aantal
bewoners hebben wij afwijkende afspraken gemaakt. Dit betreft met name de hoekpercelen. Verschillende buurtbewoners hebben aangegeven dat zij fysiek of financieel onvoldoende in staat zijn om de tuin aan te passen zodat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. De gemeente heeft geen extra financiële middelen om individuele tuinen aan te passen. Het uitgangspunt is dat de bewoner de grond zelf leeg moet opleveren, zo staat het ook opgenomen in de gebruikersovereenkomsten. Mocht dit niet zelf lukken, zijn er misschien buren die kunnen helpen.
De gemeente wil met het vinden van burenhulp een bemiddelende rol spelen. Als het echt niet lukt om de grond leeg op te leveren, dan verwijdert de aannemer vooruitlopend op de werkzaamheden de achtergebleven spullen/planten.

Reactietabel

Alle binnengekomen reacties hebben we gebundeld in een reactietabel. Hierin staat per reactie of en hoe deze is verwerkt in het Definitief Ontwerp.