Vervanging verlichting Opperdoes, Twisk en Abbekerk naar LED

Alle oude verlichting met SOX lampen (het geel/oranje licht) in Opperdoes, Twisk en Abbekerk wordt vervangen door moderne LED verlichting (wit licht). Dit doen we om energie te besparen en omdat deze lampen net als gloeilampen binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn. Gelijktijdig met de vervanging van de armaturen, worden ook veel oude lichtmasten (lantaarnpalen) vervangen. In totaal gaat het om 608 armaturen en 246 lichtmasten.

In Opperdoes gaat het om 241 armaturen en om 80 lichtmasten van de 337 lichtpunten in Opperdoes. In Twisk gaat het om 136 armaturen en om 92 masten van de 191 lichtpunten in Twisk en in Abbekerk gaat het om 231 armaturen en om 74 lichtmasten van de 531 lichtpunten in Abbekerk.

  • De nieuwe verlichting wordt tussen 23:00 en 6:00 uur gedimd naar 70%.
  • Door het toepassen van LED en het dimmen, besparen we ruim 70% energie.
  • Door wit licht te plaatsen zijn kleuren beter te herkennen. Dit draagt bij aan een veilig gevoel op straat.

Planning

In de periode van 28 januari tot en met eind mei 2019 wordt de straatverlichting vervangen in Opperdoes, Twisk en Abbekerk. Een detail planning is onderaan deze pagina te downloaden.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden zijn lichtberekeningen gemaakt van de straten. Als het nodig is verplaatsen we masten om een betere lichtverdeling in de straat te krijgen. Soms plaatsen we ook extra verlichting. Op de tekeningen die u hieronder kunt downloaden ziet u waar we masten verplaatsen of extra masten plaatsen. Verplaatsingen zijn te herkennen aan de pijltjes die tussen de oude en nieuwe locatie geplaatst zijn.