Formulierenbrigade

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur kunt u terecht bij de Formulierenbrigade in het noordgebouw van het gemeentehuis. De vrijwilligers helpen inwoners van de gemeente Medemblik met correspondentie van/voor instellingen of overheid. De hulp van de vrijwilligers van de Formulierenbrigade is gratis. Er hoeft ook geen afspraak gemaakt te worden.

Formulierenbrigade en de opdracht voor ‘Kikker’

Voor veel mensen is het prettig of zelfs noodzakelijk om hulp te krijgen bij (digitale) administratieve handelingen. Vrijwilliger Jacqueline vertelt hoe zij een jong gezin heeft kunnen helpen.

“De Formulierenbrigade helpt mensen die daar behoefte aan hebben met het invullen van de meest uiteenlopende formulieren op papier of online.

Een voorbeeld van een hulpvraag is die van het echtpaar dat op een woensdagochtend bij ons aanschoof. Een jong gezin, de baby slapend in de Maxi-Cosi, een vrolijke peuter wiebelend op de stoel naast papa en mama. De twee oudsten zaten op de basisschool. Ze waren enige maanden geleden verhuisd naar de gemeente Medemblik en daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Door het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal ben je al snel de weg kwijt in het Hollandse regeltjesdoolhof.

Het gezin leeft op bijstandsniveau en daarvoor zijn er bij de gemeente aanvullende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Die regelingen verschillen per gemeente en daarom kwamen ze na de verhuizing bij ons terecht. Na het regelen van de inkomenstoeslag, de collectieve zorgverzekering en een financiële bijdrage voor de schoolgaande kinderen kwam er een formulier van geheel andere orde uit het plastic tasje. Twee vrolijke blaadjes met een tekening van de kinderboekenheld ‘Kikker’.

Glimlach

Het was een afscheidscadeautje voor de vertrekkende juf van de basisschool met een paar vragen erop. De meeste mensen denken :”even invullen en weer inleveren”, maar ook hier loop je tegenaan als jij of je kinderen (nog) niet kunnen schrijven. De vragen als, “wat is je lievelingseten” of “waar speel je het liefste mee” stonden mijlenver van de gebruikelijke hulpvragen die ik krijg. Maar ook dit formulier werd door de brigade serieus - zij het met een grote glimlach - behandeld.

Opgelucht

Tussen alle zakelijke administratieve rompslomp was dit toch wel de kers op de taart. Met als opdracht om het Kikkerformulier voor de juf door hun twee schoolgaande kinderen mooi te laten versieren en een high-five van de vrolijke peuter, namen we afscheid van dit jonge gezin. Blij en opgelucht dat alles geregeld was vertrokken ze huiswaarts.

Want ook al gaat het om een schijnbaar zo simpel papiertje met Kikker erop, het invullen ervan is voor sommigen een lastige opgave. En dat maakt het werk van de Formulierenbrigade zo dankbaar en leuk. Vrijwel altijd vertrekken de cliënten blij en met wat minder kopzorgen. En daar worden wij ook weer blij van”!

Zie ook