Inkijkje november

Iedereen loopt wel eens ergens tegenaan. Op het werk, in je relatie, met familie of door iets wat is gebeurd. Een maatschappelijk werker kijkt samen met u naar uw situatie, voert begeleidende gesprekken, geeft advies of verwijst u verder. Hulp van maatschappelijk werk is kosteloos en werkt zonder verwijzing. Hieronder staat een fictieve casus uit de dagelijkse praktijk.

Linda

Op vrijdagmorgen komt een mailtje binnen van Linda, een vrouw van 53. Zij heeft een vraag over echtscheiding. Welke stappen ze moet zetten wanneer ze wil gaan scheiden. Wij bellen haar. Ze heeft, na 31 jaar huwelijk, in deze corona periode het gevoel dat haar man en zij uit elkaar gegroeid zijn. Door het wegvallen van de dagelijkse afleidingen als hobby’s en sociale contacten zijn ze volledig op elkaar aangewezen. Vallen de verschillen meer op en spelen er irritaties. Maar geeft ze aan, ze houdt nog wel veel van haar man.

In deze coronatijd gaan dingen anders en soms is het daardoor ook moeilijk. Het is logisch dat je kunt gaan twijfelen aan je relatie. Linda en haar man zijn, naast partner, door het thuiswerken nu ook collega’s van elkaar. Met het ontbreken van ontspanning buitenshuis zijn ze 24/7 bij elkaar. Een recept voor irritaties in dit geval. Irritaties vooral veroorzaakt door de beperkende maatregelen om het virus in te dammen, welke zich uitten in het contact met haar man.

Tijdens het gesprek geeft ze aan oplucht te zijn dat het normaal is dat ze dit voelt. In deze periode is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. We zijn niet gewend om met elkaar te bespreken wat je van elkaar verwacht. Terwijl een verandering in het dagelijks leven ook vraagt om afstemming in de partnerrelatie. Vergelijk het met het krijgen van een kind of met pensioen gaan.

Evaluatie

Bespreek de dag tijdens het eten, begin daarin altijd met iets positiefs. Wat vond jij fijn/leuk/grappig vandaag? Maar ook de dingen die beter kunnen. Wat verwacht je hierin van mij? Hoe kunnen we de dagen goed laten verlopen samen?

Pak weer eens een bordspel uit de kast, haal een koffie to go, eet via Facetime, skype of Zoom samen met familie of vrienden. En belangrijk ook, maak tijd voor jezelf. Beweeg voldoende en kijk naar wat er wél kan. In dit geval zijn de plannen voor echtscheiding van de baan. Wel hebben wij afgesproken dat bij nieuwe twijfels of als Linda behoefte heeft aan een gesprek zij weer contact opneemt.

Herkent u zich in Linda of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op! Kosteloos en vrijblijvend via maatschappelijkwerk@medemblik.nl of bel (0229) 85 60 00 (optie 1).