Maak kennis met onze betrokken inwoners

Kom erbij en maak kennis met onze betrokken inwoners.

In Medemblik zijn de inwoners zeer betrokken bij elkaar en hun gemeenschap. Dit zorgt voor een speciale sfeer. Mensen organiseren lokale evenementen, zorgen voor groene gebieden en ondersteunen buurtinitiatieven. De inwoners zijn bereid om elkaar te helpen en samen de handen uit de mouwen te steken.

 

Richard Bot: “Mensen horen onder de mensen”

Richard Bot (44) is een zorger en hij maakt het mensen graag naar de zin. Hij groeide min of meer op in Het Grootslag. Het vakantiepark waar zijn ouders de horecazaak vroeger hadden. Richard werd omringd door mensen en gastvrijheid. Precies deze twee brengt hij samen in dorpshuis Sarto. Want mensen horen onder de mensen. Ook in Andijk.

Inmiddels hebben Richard en zijn broer Carlo de zaak van hun ouders overgenomen. Zijn broer Carlos heeft het Grootslaghoreca in beheer. Richard beheert het dorpshuis en café Sarto. Hij combineert het met zijn eigen tekenbureau. Omdat hij graag dingen doet die hij leuk vindt en graag onder de mensen is. En dat iedereen gunt hij iedereen.“Mensen horen onder de mensen maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik zorg er graag voor dat ook de mensen met drempelvrees ons weten te vinden. En zich welkom voelen.”

Sarto heeft een café met biljart, een kleine en een grote zaal. Aan de voorkant is een ruimte die is ingericht als Yoga studio. In alle ruimtes wordt van alles georganiseerd en gevierd. Feesten, partijen, zakelijke bijeenkomsten, maar ook uitvaarten vinden er plaats. Het kan allemaal. Dan is het een commerciële overeenkomst. Maar Sarto is meer. Als dorpshuis heeft het ook een sociale functie:

Stamkroeg voor verenigingen

Veel verenigingen uit de regio hebbe een vaste plek in het dorpshuis. Denk aan de KBO (bond voor ouderen), KVG (vrouwenbond), drie biljartverenigingen, countryclub, bridgeclub Andijk en volksdansvereniging. Zij bepalen de daginvulling. Zo heeft de KBO elke woensdag soos en spelen ze twee keer in de maand Bingo en klaverjas. Ook geeft de Bridgeclub cursussen voor beginners en gevorderden.

Mensen voor mensen

Ook buiten de verenigingen om wordt er veel georganiseerd. Op zondagmiddag speelt er regelmatig een bandje in het café. De organisatie is in handen van de neven Toon en Ton Stavenuiter. Twee muziekliefhebbers die op vrijwillige basis de leukste bands weten te strikken. De optredens zijn altijd voor iedereen toegankelijk.

Samenwerken, samen brengen

Sowieso ontstaan er mooie dingen als verschillende partijen de koppen bij elkaar steken. Op initiatief van de KBO, opbouwwerk, wijkverpleging en de gemeente verzorgen we maaltijden voor ouderen in Andijk en Zwaagdijk. In Het Grootslag hebben we een grote keuken waar het eten wordt bereid. Daarna komt het naar het dorpshuis en genieten de ouderen samen van een gezellig diner. In coronatijd brachten we de maaltijden rond. Gelukkig kan het nu weer in Sarto. Uiteindelijk draait het allemaal om het samenbrengen van mensen.

Geloof het of niet

Oorspronkelijk zijn de dorpshuizen in Andijk onderverdeeld naar geloof. Sarto is opgezet door katholieken; vernoemd naar paus Pius X. Dat onderscheid raakt er inmiddels wel een beetje uit. Gelukkig: want het wierp voor sommigen een drempel op. Dat terwijl we er juist voor iedereen willen zijn, ongeacht geloof, afkomst en voorkeur. Ja, ik denk wel dat we op sommige punten de rol van de kerk overnemen. We maken veel mogelijk. Ook bij een uitvaart. Wil je de kist op het biljart? Dan kan dat.

Veranderingen

De leeftijd van de bezoekers is het laatste decennia verschoven naar 60+. Iedereen wordt ouder maar er is weinig nieuwe aanwas. Dat heeft ook te maken met de veranderende rol van het café. De jeugd kent een ander uitgavepatroon, heeft een mobiele telefoon en kiest voor festivals. Vroeger kwamen mensen even aan voor een biertje. Tegenwoordig moet er nu toch vooral iets georganiseerd zijn. Daarin heeft het verenigingsleven een belangrijke rol. Altijd op zoek naar nieuwe mensen en wij zijn altijd op zoek naar manieren om de drempel te verlagen. Nieuwsgierig naar waar men naar op zoek is en wat ze nodig hebben. Want hoe ook de behoefte verschuift, mensen horen onder de mensen, dat is zeker.”

www.sarto-andijk.nl