Veelgestelde vragen

Op deze pagina beantwoorden wij vragen over de crisisnoodopvanglocatie in Medemblik. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via communicatie@medemblik.nl.

Waarom vangt Medemblik asielzoekers op?

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is bijna vol. Maar de stroom asielzoekers groeit. Ook andere asielzoekerscentra in Nederland zijn vol. Dat komt omdat er in gemeenten te weinig woonruimte is. Daarom wonen vluchtelingen die in Nederland mogen blijven (statushouders) vaak in asielzoekerscentra.

Omdat er zoveel asielzoekers zijn, kan het gebeuren er weer mensen buiten moeten slapen net als vorig jaar. Daarom heeft het Rijk gemeenten gevraagd te helpen. De gemeenten in onze regio hebben afgesproken dat wij elkaar steunen en samen asielzoekers opvangen. Daarom vangt Medemblik van 1 november tot 1 mei deze groep mensen op.

Waarom zijn inwoners niet gevraagd naar hun mening over de crisisnoodopvang?

De opvanglocatie in Wervershoof is een crisisnoodopvanglocatie. En als het gaat om een crisis, mag de burgemeester beslissingen nemen. De mensen die dichtbij het terrein wonen hebben een brief gekregen. Ook is er een informatiebijeenkomst georganiseerd.Wij houden contact met de omwonenden en de inwoners van Wervershoof. Nu en tijdens de maanden dat de asielzoekers in Wervershoof wonen.  

Hoe lang blijven de asielzoekers hier?

De crisisnoodopvanglocatie verhuist naar de gemeente Opmeer. De planning is dat dat op 1 juni 2024 gebeurt, maar het kan een aantal dagen uitlopen.

Om hoeveel mensen gaat het?

Er is ruimte voor ongeveer 200 mensen in de opvanglocatie

Wat is de samenstelling en nationaliteit van de groep?

Op dit moment vangt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord veel gezinnen met kinderen in de crisisnoodopvang in Noord-Holland Noord op. De meeste mensen die in Nederland asiel aanvragen, komen uit Syrië, Jemen, Irak, Turkije en Somalië.(bron: Overheid)  

Wie betaalt de kosten van de crisisnoodopvang?

Dat doet het Rijk.

Kan ik helpen op de opvanglocatie?

Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij het Vrijwilligerspunt Westfriesland. Vul het formulier op de website in. Vervolgens wordt er contact met u opgenomen. 

Waar is de crisisnoodopvang precies?

Op het terrein aan de Vok Koomenweg 3 (‘De Tegel’) in Wervershoof.

Krijgen asielzoekers een woning op De Tegel?

Nee. Er is een tijdelijk paviljoen geplaatst waar de mensen verblijven. De crisisnoodopvang in Wervershoof duurt een half jaar. De Tegel blijft bestemd voor woningbouw. De voorbereidingen van dit plan duren ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Dat is inclusief de bestemmingsplanprocedure. In 2024 starten deze voorbereidingen. Lees meer over woningbouw in Wervershoof

Hoe weten we zeker dat de opvang niet langer dan een half jaar duurt?

De Westfriese gemeenten hebben afgesproken samen hulp te bieden in deze crisis. Een groot deel van de mensen die naar Medemblik komen, is eerder opgevangen in de gemeenten Heiloo, Alkmaar, Bergen, Enkhuizen en Koggenland. Hier duurde de opvang steeds een half jaar. Dat geldt dus ook voor Medemblik.  

Wat gebeurt er als de opvangperiode in Medemblik afloopt?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil zo snel mogelijk zelf weer alle opvang van asielzoekers in Nederland organiseren. Hopelijk is op 1 mei 2024 geen crisisnoodopvang meer nodig. Maar als er dan nog geen oplossing is, moet gezocht worden naar een nieuwe opvanglocatie. 

Waar kan ik terecht met vragen?