Geslachtswijziging aanvragen

Bent u in de gemeente Medemblik geboren? Zo ja, dan kunt u de gemeente vragen om uw geslacht aan te passen op uw geboorteakte. Bekijk hier hoe u de wijziging aanvraagt en wat u daarvoor nodig hebt.

Om uw geslacht op uw geboorteakte te laten wijzigen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet 16 jaar of ouder zijn om de wijziging te kunnen aanvragen.
  • U kunt de aanvraag alleen in Medemblik  doen als u in de gemeente Medemblik  geboren bent. Bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan moet u de wijziging bij die gemeente aanvragen.

Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u het verzoek doen bij de gemeente Den Haag. U moet een geldige verblijfsvergunning hebben en minimaal een jaar in Nederland wonen.

Wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte moet u persoonlijk aanvragen bij de gemeente Medemblik.  U kunt de aanvraag alleen zelf doen. Het is niet mogelijk om hiervoor iemand te machtigen.

Afspraak maken

U moet een afspraak maken voor de aanvraag. Dat kan telefonisch via 0229-856000.

Voor het doorgeven van een geslachtswijziging hebt u nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een verklaring van een aangewezen deskundige

Aangewezen deskundigen

Op dit moment zijn aangewezen:

  • het Kennis- en Zorgcentrum voor genderdysforie van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam
  • het Genderteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in Groningen
  • het Genderteam van het Curium en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden

De aanwijzing van andere deskundigen vindt plaats bij het CIBG. De door het CIBG aangewezen deskundigen worden geregistreerd in het BIG-register.

Voornaam/voornamen wijzigen

Tijdens de aanvraag kunt u zelf aangeven welke voornaam of voornamen u wilt hebben na uw geslachtswijziging. De gemeente zet deze op uw geboorteakte.

Kosten

De wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U moet wel rekening houden met kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).

De gemeente Medemblik wijzigt uw geslacht op uw geboorteakte. Zo nodig geven wij de wijziging door aan de gemeente waar u nu woont. Daarna wordt uw geslacht aangepast in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf dat moment kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Uw oude paspoort, ID-kaart of rijbewijs is niet meer geldig. Deze documenten moet u inleveren. Het is wel mogelijk om ze geperforeerd terug te krijgen.