Collectieve zelfbouw

Op enkele toekomstige woningbouwlocaties is er ruimte voor CPO-initiatieven. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is een vorm van projectontwikkeling waarbij inwoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen woningbouwproject. CPO valt onder de verzamelnaam zelfbouw. Bij zelfbouw koopt een particulier zelf een kavel. En ontwikkelt op deze kavel vervolgens zelf een woning zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar.

De twee meest voorkomende varianten van zelfbouw zijn: individuele zelfbouw (Particulier Opdrachtgeverschap) en collectieve zelfbouw (CPO). Bij PO gaat het om een particulier/inwoner die een kavel koopt en deze zelf ontwikkelt. Bij CPO gaat het om een groep die gezamenlijk een woonwijk/blok ontwikkelt. De groep wordt dan ook wel een bouwgroep genoemd.

Voordelen

  • Kosten besparen door schaalvoordeel. Doordat er gezamenlijk wordt ingekocht bespaar je kosten voor bijvoorbeeld een architect, aannemer en materiaal. Zelfs als de huizen niet identiek worden.  Daarnaast is het voordeel van nieuwbouw dat er geen kosten-koper worden berekend. Bovendien geeft de Provincie Noord-Holland subsidies en renteloze leningen aan zelfbouwers.
  • Wonen naar uw eigen wensen. U kunt zelf, binnen uw beschikbare budget uiteraard, bepalen hoe uw huis eruit komt te zien. In tegenstelling tot een nieuwbouwhuis dat door een projectontwikkelaar is gebouwd, waarbij men uit een aantal standaard extra’s kan kiezen, heeft u bij zelfbouw de volledige vrijheid.
  • Uw eigen buurt vormgeven. Naast uw woning ontwerpt u samen met de andere leden uit de CPO groep uw buurt. Zo kunt u bijvoorbeeld  kiezen voor gemeenschappelijke voorzieningen als een gezamenlijke tuin of seniorenwoningen met een gemeenschappelijke eetruimte.
  • Uw buren kiezen. U kent uw buren vanaf het begin, zo werkt u samen aan een hechte buurt!
  • Duurzaam bouwen. Samen kunt u ervoor kiezen de huizen zo duurzaam mogelijk te bouwen.
Youtube filmpje CPO