Informatie over de plaatsen in de gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik bestaat uit de volgende plaatsen (kernen):

Abbekerk werd ooit gebouwd op een kreekrug met aan weerszijden karaktervolle boerenstolpen. Later volgde uitbreiding met een scala aan grote en kleine woningen. Op grond van de voormalige gemeentewerf/ijsbaan ligt een nieuwbouwlocatie voor de bouw van woningen.

 

Het dorp ademt een knusse sfeer. Er is veel groen. En de inwoners zijn gemoedelijk.

Voorzieningen zijn ruim voorhanden (zoals een supermarkt, multifunctioneel dorpshuis en jeugdhonk). Ook is er een basisschool met naschoolse opvang.

U kunt varen in de vele sloten en vaarten met fraai begroeide oevers.

Bent u sportief? U kunt zich helemaal uitleven in het (verwarmde) buitenzwembad, de voetbalvelden, tennisbanen of de schietclub.

Wilt u ‘ter kerke’? Dan kunt u in het Witte Kerkje terecht.

Abbekerk heeft verbindingen met Medemblik en Enkhuizen. Fietsend naar de noordkant van Abbekerk komt u bij de oude Zuiderzeedijk met het Koggehuis. Van daaruit werd het onderhoud van de dijk in de gaten gehouden.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Abbekerk-Lambertschaag (pdf, 7 MB)

Andijk strekt zich uit langs het IJsselmeer en is gelegen tussen Wervershoof en Enkhuizen. Zoals de naam al aangeeft is Andijk gelegen “aan de dijk”, die het IJsselmeer scheidt van het Westfriese achterland. Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote agrarische bedrijven gevestigd.

In Andijk zijn volop mogelijkheden tot recreatie en ontspanning. Het dorp Andijk heeft maar liefst 3 musea. Zwemmen, vissen, wandelen of (kite)surfen kan allemaal in en bij het IJsselmeer, in recreatiegebied de Vooroever. Elke zomer genieten de inwoners maar ook vele toeristen aan en in het water van de vroegere Zuiderzee.

Andijk is nog steeds sterk verzuild. In het verleden leidde dit tot spreiding van de inwoners en een veranderde sociale structuur van het dorp.

Elke zomer genieten inwoners én toeristen aan en in het water van de vroegere Zuiderzee. De uitgestrekte dijk leent zich ook uitstekend voor een mooie fietstocht.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Andijk 2020-2030 (pdf, 6 MB) Of bekijk de kernvisie van Andijk via een video

Vraagt u als buitenpoorter de weg in Benningbroek? Dan krijgt u te horen: ‘Bij wie mot je wezen?’ Daarna wordt u feilloos in de juiste richting gewezen. De inwoners zijn erg betrokken bij hun dorp: een groot deel van de inwoners levert een bijdrage aan de gemeenschap.

Het dorp heeft vele voorzieningen: een openluchtzwembad, dorpshuis, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, openbare basisschool, buitenschoolse opvang, sportvelden met sportkantines, manege met 2 binnenbakken, skatebaan, speeltuin en een café.

Het dorpshuis wordt benut voor sociaal-culturele, educatieve en sportieve doeleinden.

Er zijn diverse verenigingen: voor gym, klaverjas, darten, biljarten jeugd, etc.

Ieder jaar wordt er een voetbalweek, stratenvolleybal­toernooi en een rommelmarkt georganiseerd. Ook voor de jeugd zijn er jaarlijks terugkerende evenementen. Denk aan een huttendorp en een nacht kamperen bij het zwembad.

Hauwert is een klein lintdorp met een landelijke uitstraling én met een levendig verenigingsleven. In het dorp zijn boerenbedrijven, bollenbedrijven en fruittelers gevestigd. Ook zijn er andere ondernemers actief. Zo biedt Robacher’s Watermolen ruimte voor allerlei feesten en is er onder andere een garage, bakker en camping. Het dorp heeft een peuterspeelzaal en openbare basisschool.


Vele verenigingen komen bijeen in het Dorpshuis. Het plattelandsdorp grenst aan natuurgebied het Egboetswater. Om het dorp levendig te houden zijn er plannen voor de bouw van woningen voor starters en voor senioren.

Men denkt dat Hauwert tussen 950 en 1050 is ontstaan. Het dorp heet van oorsprong ‘Bokswoude’. In de 15e eeuw komt de plaatsnaam voor als ‘Hauwaert’.

De gemeenschap is hecht, maar niet gesloten. Zogenaamde ‘buitenpoorters’ weten zich snel opgenomen.

Inwoners organiseren tal van activiteiten en bijeenkomsten. Jaarlijks zijn er buurtfeesten, een voetbaltoernooi en wordt de kermis volledig in eigen beheer georganiseerd.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Hauwert (pdf, 7 MB)

Lambertschaag werd ooit gebouwd op een kreekrug. Met aan weerszijden karaktervolle boerenstolpen.

Het Groene Kerkje te Lambertschaag is regelmatig decor voor culturele activiteiten.

U kunt varen in de vele sloten en vaarten met fraai begroeide oevers.

Lambertschaag heeft verbindingen met Medemblik en Enkhuizen. Fietsend naar de noordkant van Lambertschaag komt u bij de oude Zuiderzeedijk met het Koggehuis. Van daaruit werd het onderhoud van de dijk in de gaten gehouden.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Abbekerk-Lambertschaag (pdf, 7 MB)

Medemblik is de kleinste, maar ook oudste van de West-Friese steden. Al in 1289 kreeg het van Graaf Floris V stadsrechten. Om de opstandige Westfriezen onder de duim te houden, liet hij een dwangburcht bouwen. Die staat nog steeds trots aan de monding van de haven: kasteel Radboud.

Medemblik bezit vele cultuurhistorische rijkdommen. Het Nederlands Stoommachine Museum is daarvan het hoogtepunt. Meer stoom is te zien bij het geheel gerestaureerde station. Vrijwel dagelijks komt daar de stoomtram Hoorn-Medemblik aan.

Het lekkerste museum van Nederland ligt daar vlakbij: Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’. Hier wordt nog elke dag op ouderwetse wijze gebakken. Kinderen mogen hier in de vakantie zelf aan de slag.

Medemblik kent een rijk verenigingsleven. In multi­functioneel centrum De Muiter is veel te beleven op sportief en cultureel gebied. De voetbalvelden van F.C. Medemblik, de tafeltennishal en het tennisterrein van MTC bevinden zich in de omgeving van De Muiter. Medemblik telt daarnaast vele zang-, muziek- en toneelverenigingen.

Uiteraard is het in Medemblik ook prettig wonen. Dat bewijzen nieuwbouwprojecten als Waterpark en Schepenwijk. Daarbij heeft de stad een gezellig centrum. En langs de havens zijn talrijke terrasjes en horecagelegenheden.

Recreatie is mogelijk aan de Vooroever. Liefhebbers kunnen daarnaast de binnenwateren op voor een tochtje door het achterland. Bijvoorbeeld in fluisterbootjes. Ook per fiets kan men uitstekend de weg vinden door een schitterende omgeving. Er is directe aansluiting op het fietsroute­netwerk.

Internationale zeilsport

In Medemblik is het International Sailing Center gevestigd; een belangrijke trainingsaccommodatie voor de internationale zeilwedstrijdsport. Vanuit dit centrum wordt ieder jaar de Regatta georganiseerd.

Daarnaast worden op het IJsselmeer nabij Medemblik jaarlijks diverse Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Midwoud is van oorsprong een typisch lintdorp. De bebouwing bestaat uit relatief veel originele stolpboerderijen met rieten kap. Midwoud komt in 1396 voor als ‘Middenwoude’ en in 1481 als ‘Mitwoude’. De naam zou verwijzen naar de ligging in het middelste moeraswoudgebied.

Achter het ‘lint’ zijn het laatste decennium diverse kleinschalige nieuwbouwwijken ontstaan.

De bewoners van Midwoud hebben de beschikking over veel voorzieningen. Zo zijn er een openluchtzwembad, tenniscomplex met 4 kunstgrasbanen, voetbalvelden, sportzaal, bibliotheek, muziekschool, peuterspeelzaal, openbare basisschool, woon-zorgcomplex en een klein winkelcentrum.

Ook het verenigingsleven bloeit, met name bij de fanfare, de volleybal, de gymnastiek, het toneel, jeu de boules en biljart.

Inwoners organiseren daarnaast jaarlijks tal van activiteiten. Denk aan een beachvolleybaltoernooi, popconcerten, zeskamp, groots sinterklaasfeest en een internationaal voetbaltoernooi.

Tijdens het pinksterweekend wordt in Midwoud altijd de landelijk bekende en populaire Westfriese Tuinfair gehouden. Voor ouderen is er een activiteitencentrum: ‘Molenwoid’. Het jongeren­centrum MEHO is regelmatig geopend. Het centraal gelegen café De Post heeft een cultuurzaal met toneel­podium.

Midwoud grenst aan natuurgebied Het Egboetswater: een waterrijk gebied met fiets- en wandelpaden.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Midwoud Oostwoud. (pdf, 1 MB)Bekijk de video over de kernvisie Midwoud Oostwoud.

Nibbixwoud werd in 1500 v. Chr. al bewoond. Rond 1200 na Chr. ontstaat de ‘Nije Boxwoude’. Rond 1250 stond er al een kerk, gewijd aan Odulphus. Later werd dit de Heilige Cunera. Haar patroonsfeest is op 12 juni. Rond deze tijd vieren de ‘Nibbikkers’ nu nog steeds hun kermis.

De monumentale 130 jaar oude Cunerakerk staat midden in het dorp, op een steenworp afstand van haar voorgangster ‘Bessie’. Beide gebouwen vervullen een belangrijke functie voor de inwoners van Nibbixwoud.

Het dorp bruist van de activiteiten en verenigingen. Bijna alle balsporten zijn vertegenwoordigd, waarvan SEW Handbal wel de bekendste is door de vele nationale én internationale successen.

De Dres is een nieuwe centrumvoorziening met sportvelden en sporthal. Hierin is ook een Grandcafé, dorpshuis en kinderopvang ondergebracht. Op de voormalige sportvelden in het dorp wordt een nieuwbouwplan voor woningen ontwikkeld.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Nibbixwoud (pdf, 947 KB)

Bekijk de video over de kernvisie Nibbixwoud.

Onderdijk wordt in 1869 voor het eerst genoemd in de gemeenteatlas. Het dorp verbindt de kernen Wervershoof en Medemblik.

Onderdijk heeft sinds mensenheugenis de bijnaam ‘Keut’ of ‘Keut aan Zee’; een verwijzing naar kuit en hom van vis. Wervershovers noemen hun buren daarom Keuters. Op hun beurt spreken de Onderdijkers over Gommers als het om de Wervershovers gaat.

Ondanks het feit dat Onderdijk een kleine kern is, bruist het verenigingsleven: voetbalvereniging Strandvogels, vele activiteiten voor jongeren en een populaire kermis maken dat er genoeg te doen is.

Ook zijn alle basisvoorzieningen aanwezig, zoals een basisschool en supermarkt.

Onderdijk ligt ingeklemd tussen De Grote Vliet en het IJsselmeer. Dat biedt talloze recreatiemogelijkheden. Vooral de Grote Vliet is een ongekende rijkdom: in de zomer zijn de schuiten en andere plezierboten niet te tellen. En bij een strenge winter biedt het onbegrensde ijspret.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Onderdijk (pdf, 943 KB)

Bekijk de video over de kernvisie Onderdijk.

Oostwoud is van oorsprong een typisch lintdorp. De bebouwing bestaat uit relatief veel originele stolpboerderijen met rieten kap.

Achter het ‘lint’ zijn het laatste decennium diverse kleinschalige nieuwbouwwijken ontstaan.

De bewoners van Oostwoud hebben de beschikking over veel voorzieningen. Zo zijn er een openluchtzwembad, tenniscomplex met 4 kunstgrasbanen, voetbalvelden, sportzaal, bibliotheek, muziekschool, peuterspeelzaal, openbare basisschool, woon-zorgcomplex en een klein winkelcentrum.

Ook het verenigingsleven bloeit, met name bij de fanfare, de volleybal, de gymnastiek, het toneel, jeu de boules en biljart.

Inwoners organiseren daarnaast jaarlijks tal van activiteiten. Denk aan een beachvolleybaltoernooi, popconcerten, zeskamp, groots sinterklaasfeest en een internationaal voetbaltoernooi.

Voor ouderen is er een activiteitencentrum: ‘Woudrust’. Het jongeren­centrum MEHO is regelmatig geopend. Het centraal gelegen café De Post heeft een cultuurzaal met toneel­podium.

Aan de rand van Oostwoud is een camping waar paarden en elektrische fluisterboten verhuurd worden. Oostwoud grenst aan natuurgebied Het Egboetswater: een waterrijk gebied met fiets- en wandelpaden.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Midwoud Oostwoud. (pdf, 1 MB) Bekijk de video over de kernvisie Midwoud Oostwoud.

Opperdoes wordt al in 1311 vermeld in de archieven. Het dorp behoort van oudsher tot het type komdorp: ontstaan uit meerdere wegen die bij en op elkaar aansluiten.

Lange tijd waren tuinbouw en veeteelt de belangrijkste economische activiteiten in Opperdoes. Bekend zijn de zogenaamde ‘vaarboerderijen’.

Door de strijd tegen het zeewater naderde de zeedijk Opperdoes steeds dichter. Uiteindelijk is het nabijgelegen dorp Almersdorp buiten­gedijkt en in de 16e eeuw definitief aan het water gegeven.

Het dorp heeft zijn naam gegeven aan de aardappelsoort de Opperdoezer Ronde. Deze wordt geteeld op de zavelgronden rond het dorp en op aangewezen gronden in de Wieringermeerpolder (tegenwoordig gemeente Hollands Kroon). De knol geniet internationale bekendheid en wordt tegen namaak beschermd op grond van een Europese beschermde oorsprongsbenaming.

De van nature prachtige omgeving is het waard om uitgebreid te verkennen. Dat kan op de vele fiets- en wandelroutes.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier kernvisie Opperdoes (pdf, 2 MB)

Vraagt u als buitenpoorter de weg in Sijbekarspel? Dan krijgt u te horen: ‘Bij wie mot je wezen?’ Daarna wordt u feilloos in de juiste richting gewezen. De inwoners zijn erg betrokken bij hun dorp: een groot deel van de inwoners levert een bijdrage aan de gemeenschap.

Het dorp heeft vele voorzieningen: een openluchtzwembad, dorpshuis, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, openbare basisschool, buitenschoolse opvang, sportvelden met sportkantines, manege met 2 binnenbakken, skatebaan, speeltuin en een café.

Het dorpshuis wordt benut voor sociaal-culturele, educatieve en sportieve doeleinden.

Er zijn diverse verenigingen: voor gym, klaverjas, darten, biljarten jeugd, etc.

Ieder jaar wordt er een voetbalweek, stratenvolleybal­toernooi en een rommelmarkt georganiseerd. Ook voor de jeugd zijn er jaarlijks terugkerende evenementen. Denk aan een huttendorp en een nacht kamperen bij het zwembad.

Waarschijnlijk is de plaatsnaam Twisk afgeleid van het Oud-Friese twisca, wat ‘tussen’ betekent. Twisk moet voorheen een buurtschap aan een weg tussen 2 dorpen zijn geweest.

Twisk neemt in de gemeente Medemblik een bijzondere plaats in. Het is het enige dorp met een beschermd dorpsgezicht. Van de circa 450 huizen zijn er maar liefst ruim 100 van het stolptype. Iedere variant op het thema stolp is langs de Dorpsweg te vinden: van eenvoudig tot rijk gedetailleerd.

De circa 5 kilometer lange weg door het dorp is nog altijd geplaveid met klinkers. Met daarnaast de dorpssloot met ontelbare bruggen die huizen en hoeves ontsluiten.

Twisk is te klein voor een grote supermarkt. Toch zijn er vele voorzieningen: de smid van vroeger is een installatiebedrijf, de fietsenmaker een garage en de timmerman een bouwmarkt.

Tal van verenigingen en de korte afstand tot Medemblik zorgen voor de leefbaarheid van dit fraaie dorp. Met het dorpshuis als bindende factor.

Er is een omnisportvereniging waarin vrijwel iedere sport vertegenwoordigd is. Daarnaast heeft het dorp een fanfare, schaatsclub, hengelvereniging, een afdeling van Het Nut, een oudheidkundige vereniging, een bibliotheek voor de jeugd en 2 kerken.

Twisk ligt ook aan de route van de historische stoomtram van Hoorn naar Medemblik. In het dorp staat een station met een prachtig bijgebouw.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Twisk (pdf, 5 MB)

Wervershoof wordt in 1288 als banne Werfaertshof genoemd op een landkaart. Velen geloven dat het dorp is vernoemd naar de prediker Werenfridus. Werenfridus was volgeling van Willibrord en kwam in 690 naar deze regio om zijn woord en evangelie te verkondigen. Hij woonde in een hoeve in het latere Wervershoof.

Karakteristiek voor Wervershoof is molen De Hoop: een 8-kantige stellingmolen uit 1889. De gemeente nam de molen in 1971 over om hem te restaureren. In 2010 kreeg het de titel ‘Mooiste molen van Noord-Holland’. 

Het dorp is ontzettend rijk aan voorzieningen, maar ook aan gemeenschapsgevoel. Dit vertaalt zich in allerlei bruisende verenigingen, waarvan de handbalvereniging misschien nog wel de meest levendige is.

Beroemd is de Wervershoofse kermis, waar mensen van heinde en verre op af komen.

Het uitgebreide winkelcentrum met 2 supermarkten en een variëteit aan winkels, maakt dat je de stad nauwelijks mist.

Er zijn 3 basisscholen, een kerk en diverse uitgaansgelegenheden.

Recreatief is er ook genoeg te doen. Het is prachtig gelegen aan het IJsselmeer. Je hoeft dus alleen de dijk over om te genieten van strand en water. ’s Winters kun je schaatsen op de ijsbaan.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Wervershoof (pdf, 14 MB)

Bekijk de video over de kernvisie Wervershoof.

Wognum is van oorsprong een agrarisch dorp. Fraaie Westfriese stolpboerderijen herinneren hieraan. Voor zover valt na te gaan, vestigden de eerste bewoners zich rond 900 in Wognum. De naam Wokgunge wordt in 980 voor het eerst geregistreerd in de kerkenlijst van de Abdij van Echternach.

Wognum is een populaire woonplaats: gelegen op 15 fietsminuten van het centrum van de stad Hoorn en direct aan de A7, N241 en de N23.

Ook voor bedrijven is Wognum een aantrekkelijke vestigingsplaats. Zo is het dorp onder meer bekend van de zorg- en dienstverlener Leekerweide en van logistiek dienstverlener Simon Loos.

In winkelgebied De Boogerd-Kerkstraat zijn 26 winkels en ondernemingen te vinden. Wognum heeft daarnaast goede voorzieningen op het gebied van onderwijs, kinderopvang en zorg- en dienst­verlening.

Op maatschappelijk, sociaal, sportief en cultureel gebied biedt Wognum een breed scala aan activiteiten. Het uitgebreide verenigingsleven kenmerkt de sociale dynamiek.

Als nalatenschap van het rond 1900 wereld­beroemde koor ‘De Wognummers’, telt het dorp nog steeds een 10-tal zangkoren in diverse leeftijdscategorieën.

De jongste woonwijk is ‘Bloesemgaerde’. Met onder meer een brede school met multifunctionele voorzieningen, een nieuwe sporthal en een tenniscomplex.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Wognum. (pdf, 13 MB)

Bekijk de videoover de kernvisie Wognum.

De plaatsnaam Zwaagdijk komt van oorsprong mogelijk van de dijk boven Zwaag. De benaming komt voor het eerst voor in 1466 als Zwaechdijck (later nog als Swaech Dyck en Swaegh Dyck).

Op een bepaald moment ontstond er de banne (het rechtsgebied) Hoog- en Laag-Zwaagdijk. Dat viel tot 1795 onder de stad Medemblik. Vanaf dat jaar was het dorp zelfstandig. Tot 1812: toen werd het onder de gemeente Zwaag geplaatst.

Op aandringen van de bewoners werd het in 1844 min of meer zelfstandig, maar formeel bleef de gemeente Zwaag verantwoordelijk. Nadat in 1867 Hoog- en Laag-Zwaagdijk onder de gemeente Wervershoof vielen, verdwenen deze benamingen langzaam.

Zwaagdijk is tegenwoordig formeel opgedeeld in 2 dorpskernen: Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West. Zwaagdijk wordt nog steeds als plaatsnaam gebruikt voor beide kernen.

In Zwaagdijk-Oost staat de Rooms Katholieke St. Jozefkerk. Daarin bevindt zich sinds 1954 een door Adema gebouwd orgel uit 1901.

De multi­functionele accommodatie Over de Leek herbergt een basisschool, een sportzaal, het dorpshuis, kinderopvang en een peuterspeelzaal.

In de polder van Zwaagdijk-Oost ligt het bedrijvenpark WFO (Westfriesland-Oost), naast de voormalige groente- en fruitveiling van The Greenery (voorheen Veiling WFO).

In het dorp bevindt zich een uitgebreid winkelcentrum met een grote verscheidenheid aan winkels.

De plaatsnaam Zwaagdijk komt van oorsprong mogelijk van de dijk boven Zwaag. De benaming komt voor het eerst voor in 1466 als Zwaechdijck (later nog als Swaech Dyck en Swaegh Dyck).

Op een bepaald moment ontstond er de banne (het rechtsgebied) Hoog- en Laag-Zwaagdijk. Dat viel tot 1795 onder de stad Medemblik. Vanaf dat jaar was het dorp zelfstandig. Tot 1812: toen werd het onder de gemeente Zwaag geplaatst.

Op aandringen van de bewoners werd het in 1844 min of meer zelfstandig, maar formeel bleef de gemeente Zwaag verantwoordelijk. Nadat in 1867 Hoog- en Laag-Zwaagdijk onder de gemeente Wervershoof vielen, verdwenen deze benamingen langzaam.

Zwaagdijk is tegenwoordig formeel opgedeeld in 2 dorpskernen: Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West. Zwaagdijk wordt nog steeds als plaatsnaam gebruikt voor beide kernen.

Zwaagdijk-West is vooral een agrarisch gerichte plaats. De dichtbevolkte kern van bewoning ligt net ten oosten van de spoorlijn Hoorn-Medemblik.

De kern heeft een basisschool. 

Het belangrijkste gebouw is De Wildebras. Daar worden diverse culturele activiteiten gehouden. Ook worden daar sporten als tafeltennis en biljarten uitgeoefend.

De dorpsraad heeft een kernvisie ontwikkeld, deze vindt u hier; Kernvisie Zwaagdijk-West (pdf, 1 MB)

Bekijk de video over de kernvisie Zwaagdijk- West.