Dementie

Dementie is een verzamelnaam van hersenaandoeningen met als belangrijk kenmerk geheugenstoornissen, waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en ziekte. Dementie heeft een grote impact op iemands leven en op de mensen om die persoon heen. Het aantal mensen dat lijdt aan dementie neemt enorm toe en daarnaast blijven mensen met dementie langer thuis wonen. 

De gemeente Medemblik is sinds 2018 dementievriendelijk. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Samen met lokale partners zet de gemeente Medemblik zich tevens in om Nederland dementievriendelijk te maken.

Informatie, advies en ondersteuning

  • Geriant geeft hulp aan thuiswonende mensen (en hun naasten) met dementie. De hulp kan bestaan uit: onderzoek, behandeling en/of ondersteuning (casemanagement).
  • Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland organiseert regelmatig Alzheimer Cafés binnen de gemeente Medemblik.
  • Alzheimer Telefoon is via 0800-5088 dagelijks bereikbaar voor mensen die vragen hebben over dementie, advies willen in omgaan met iemand met dementie of hun verhaal kwijt willen.
  • Het boek “Had ik het maar geweten” is een boek over dementie. Dit boek staat vol tips voor familie, vrienden en verzorgenden. Het boek is compleet en informatief.

Handige links

  • Samen dementievriendelijk helpt bij het vergroten van kennis over dementie en het leren omgaan met mensen met dementie.
  • Familias is een digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers van mensen met dementie uit Noord-Holland-Noord.
  • Op dementie.nl staat veel informatie over dementie, tips en ervaringen van anderen.

Online trainingen:

Contact

Maakt u zich zorgen over de geheugenproblemen van uzelf of iemand in uw omgeving? Dan doet u er goed aan om eerst de huisarts te raadplegen. Hij of zij kan signaleren wat er aan de hand is en u eventueel doorverwijzen voor aanvullend onderzoek. Als er sprake is van dementie dan krijgt u, als u dat wil, een casemanager van Geriant toegewezen. Een casemanager is een vast contactpersoon die mensen met dementie en hun naasten informeert, adviseert, zorg regelt en helpt keuzes te maken.

Heeft u vragen over dementie aan de gemeente Medemblik? Neem dan contact op met medewerkers van ons wijkteam.