Inkijkje oktober

Iedereen loopt wel eens ergens tegenaan. Op het werk, in je relatie, met familie of door iets wat is gebeurd. Een maatschappelijk werker kijkt samen met u naar uw situatie, voert begeleidende gesprekken, geeft advies of verwijst u verder. Hulp van maatschappelijk werk is kosteloos en werkt zonder verwijzing. Hieronder staat een fictieve casus uit de dagelijkse praktijk.

Anja

Anja de Boer is een nuchtere West-Fries. Zij is 37 jaar, getrouwd en moeder van drie minderjarige kinderen. Ze heeft last van spierpijn, hoofdpijn en slecht slapen. Daarom meldt Anja zich via maatschappelijkwerk@medemblik.nl bij ons aan. Tijdens het intakegesprek komt naar voren dat Anja veel hooi op haar vork neemt. Ze voelt zich erg verantwoordelijk voor het gezin en is daarnaast mantelzorger voor haar tante. Haar man werkt fulltime en zij is thuis voor het gezin.

In de gesprekken die volgen wordt duidelijk dat Anja haar grenzen niet goed kan aangeven. Wanneer een ander een beroep op haar doet, stelt zij dat voor haar eigen belang. Hierdoor wordt ze eigenlijk geleefd door de behoefte van een ander en komen haar eigen behoeftes op een later plan. Ze heeft van huis uit meegekregen dat je niet moet zeuren maar door moet gaan. In feite zou je kunnen zeggen dat haar lichaam nu de grens aangeeft dat de maat vol is. Ook komen we er achter dat wanneer Anja een moment voor zichzelf pakt, ze zich schuldig voelt omdat ze dan “niks” doet. Samen brengen we in kaart wat haar rust kan geven en bouwen we momenten in om tijd voor zichtzelf te nemen. We helpen de negatieve gedachten ombuigen naar een positieve gedachte. Om goed voor een ander te kunnen zorgen moet je immers eerst goed voor jezelf zorgen.

Grenzen

Anja leert stapsgewijs beter aanvoelen en aangeven waar haar grenzen liggen naar zichzelf én haar naasten. Omdat ze zich minder schuldig voelt als ze tijd voor zichzelf pakt, kan ze deze ook beter inplannen. Ook betrekt ze haar man meer bij de taken in huis door hem gericht aan te geven wat ze van hem wenst in plaats van ipv enkel hardop te zuchten in de hoop dat hij zo op magische wijze aanvoelt wat er aan de hand is. Anja heeft in 8 gesprekken haar balans weer teruggevonden.

Herkent u zich in Anja of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op via (0229) 856000 (kies optie 1) of via maatschappelijkwerk@medemblik.nl.