Rijbewijs aanvragen of verlengen

 • een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan
 • u kunt een afspraak maken via de onderstaande groene knop
 • uw rijbewijs is na 7 werkdagen klaar
 • als u al een rijbewijs heeft, levert u deze in als u het nieuwe rijbewijs ophaalt  
 • een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. In bepaalde gevallen, zoals een lichamelijke beperking, kan dit afwijken

Plan uw afspraak niet te vroeg in

De mei- en zomervakantie komen er aan, dus we zien de drukte aan onze balies oplopen. Met Hemelvaart en Pinksteren in het vooruitzicht neemt het aantal mogelijkheden voor een afspraak af. Plan het vervangen van uw document daarom tijdig, maar niet te vroeg. Vervang uw rijbewijs geen maanden voor de verloopdatum, kom pas langs als het echt nodig is. Daarmee spreiden we met elkaar de drukte en proberen we iedereen zo snel mogelijk van dienst te zijn.

Afspraak maken Afspraak wisseling buitenlands rijbewijs
Rijbewijs € 41,60
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring) CBR € 46,70
Extra kosten bij vermissing € 20,20
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10

 • één kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder is dan 6 maanden
 • geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • bij vermissing van uw rijbewijs: paspoort of identiteitskaart
 • bij verlenging: het rijbewijs dat u in bezit heeft
 • een begeleiderspas (autorijden onder de 18 jaar)
 • een gezondheidsverklaring (in bepaalde gevallen, zie medische keuring)

Voor een verloren of gestolen rijbewijs kunt u bij de gemeente een Verklaring van vermissing ondertekenen en (meestal) direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij diefstal adviseren wij ook aangifte te doen bij de politie.

U kunt uw melding op twee manieren doen.

 1. Via de RDW. Na de melding is uw rijbewijs niet langer geldig. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen van de politie als u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 2. Bij de gemeente. U kunt in dezelfde afspraak ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Als u een melding van vermissing doet bij de gemeente zijn er wel kosten aan verbonden. Maak een afspraak om een verklaring van vermissing te doen.
   

Als u voor 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 11:00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Informeer eerst of uw rijschool een Gezondheidsverklaring voor u heeft aangevraagd voordat u een aanvraag doet bij de gemeente. 

Soms moet u eerst een Gezondheidsverklaring invullen en eventueel medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen:

 • u vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus (categorie C of D)
 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • u heeft een medische indicatie
 • u wilt een buitenlands rijbewijs (buiten Europa) omwisselen/verlengen (zie website RDW)

Via het CBR kunt u online een Gezondheidsverklaring invullen (u heeft hier DigiD bij nodig). U kunt ook een papieren versie bestellen bij het CBR. Online gaat sneller dan via de post. De kosten bedragen € 41,50.

Let op! Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op te sturen. Zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.

Heeft het CBR u bericht gestuurd dat u geschikt bent om te rijden, dan kunt u een afspraak maken op het gemeentehuis om uw nieuwe rijbewijs aan te vragen.

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Meer informatie hierover vind je op de website www.2todrive.nl.

Geef uw mening