Rijbewijs verlengen

Waarschuwing:

Grote drukte verwacht

Wilt u binnenkort uw rijbewijs aanvragen of verlengen? Houd rekening met langere wachttijden. Vraag daarom op tijd een nieuw rijbewijs aan.

Is uw huidige rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? 

Dat kan op 2 manieren:

 • online, uw rijbewijs ligt dan al klaar na 2 werkdagen
 • een afspraak maken aan de balie in het gemeentehuis, uw rijbewijs ligt dan klaar na 5 werkdagen

Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan? Kijk dan bij Rijbewijs aanvragen

Online verlengen bij de RDW

U kunt uw rijbewijs direct online verlengen bij de RDW. U hoeft dan alleen nog maar uw rijbewijs op te halen bij het gemeentehuis. Hiervoor is wel de DigiD-app met ID-check nodig. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Wat moet ik doen?

 • Laat een nieuwe pasfoto maken bij een erkende fotograaf. U kunt geen pasfoto gebruiken die u al heeft. Bekijk de RDW-locatiewijzer voor een fotograaf in de buurt.
 • Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee.
 • Na het maken van de pasfoto krijgt u van de RDW een e-mail. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen. U verlengt uw rijbewijs via rdw.nl en betaalt de kosten via iDEAL.
 • U ontvangt van de RDW een e-mail als uw rijbewijs klaar is.
 • Bel met de gemeente voor het maken van een afspraak om uw digitaal aangevraagde rijbewijs op te halen. 0229-856000 
Online rijbewijs verlengen

Alarm: Bij een spoedaanvraag of vermissing kunt u niet online verlengen.

Verlengen aan de balie

Kunt u niet online verlengen maak dan een afspraak via de groene knop 'afspraak maken' hieronder. 

Afspraak maken

Meenemen

 • Uw huidige rijbewijs. Is uw rijbewijs verlopen, neem dan een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.

Kosten

Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring) CBR € 49,55
Extra kosten bij vermissing € 21,40
Extra kosten spoedaanvraag € 39,65

Voor een verloren of gestolen rijbewijs kunt u bij de gemeente een Verklaring van vermissing ondertekenen en (meestal) direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij diefstal adviseren wij ook aangifte te doen bij de politie.

U kunt uw melding op twee manieren doen.

 1. Via de RDW. Na de melding is uw rijbewijs niet langer geldig. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen van de politie als u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 2. Bij de gemeente. U kunt in dezelfde afspraak ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Als u een melding van vermissing doet bij de gemeente zijn er wel kosten aan verbonden. Maak een afspraak om een verklaring van vermissing te doen.
   

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. 0229-856000

Als u voor 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 11:00 uur afhalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 39,65.

Informeer eerst of uw rijschool een Gezondheidsverklaring voor u heeft aangevraagd voordat u een aanvraag doet bij de gemeente. 

Soms moet u eerst een Gezondheidsverklaring invullen en eventueel medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen:

 • u vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus (categorie C of D)
 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • u heeft een medische indicatie
 • u wilt een buitenlands rijbewijs (buiten Europa) omwisselen/verlengen (zie website RDW)

Via het CBR kunt u online een Gezondheidsverklaring invullen (u heeft hier DigiD bij nodig). U kunt ook een papieren versie bestellen bij het CBR. Online gaat sneller dan via de post. De kosten bedragen € 41,50.

Let op! Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op te sturen. Zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.

Heeft het CBR u bericht gestuurd dat u geschikt bent om te rijden, dan kunt u een afspraak maken op het gemeentehuis om uw nieuwe rijbewijs aan te vragen.

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Meer informatie hierover vind je op de website www.2todrive.nl.