Rijbewijs verlengen

Waarschuwing:

Grote drukte verwacht

Wilt u binnenkort uw rijbewijs aanvragen of verlengen? Houd rekening met langere wachttijden. Vraag daarom op tijd een nieuw rijbewijs aan.

Is uw huidige rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? 

Dat kan op 2 manieren:

 • online, uw rijbewijs ligt dan al klaar na 2 werkdagen
 • aan de balie in het gemeentehuis. U maakt hiervoor een afspraak, uw rijbewijs ligt dan klaar na 5 werkdagen

Vraagt u voor de 1e keer een rijbewijs aan? Kijk dan bij Rijbewijs aanvragen

Online verlengen bij de RDW

U kunt uw rijbewijs direct online verlengen bij de RDW. U hoeft dan alleen nog maar uw rijbewijs op te halen bij het gemeentehuis. Hiervoor is wel de DigiD-app met ID-check nodig. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Wat moet ik doen?

 • Laat een nieuwe pasfoto maken bij een erkende fotograaf. U kunt geen pasfoto gebruiken die u al heeft. Bekijk de RDW-locatiewijzer voor een fotograaf in de buurt.
 • Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee.
 • Na het maken van de pasfoto krijgt u van de RDW een e-mail. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt verlengen. U verlengt uw rijbewijs via rdw.nl en betaalt de kosten via iDEAL.
 • U ontvangt van de RDW een e-mail als uw rijbewijs klaar is.
 • Bel met de gemeente voor het maken van een afspraak om uw digitaal aangevraagde rijbewijs op te halen. 0229-856000 
Online rijbewijs verlengen

Alarm: Bij een spoedaanvraag of vermissing kunt u niet online verlengen.

Verlengen aan de balie

Kunt u niet online verlengen maak dan een afspraak via de groene knop 'afspraak maken' hieronder. 

Afspraak maken

Meenemen

 • Uw huidige rijbewijs. Is uw rijbewijs verlopen, neem dan een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.

Kosten

Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring (eigen verklaring) CBR € 49,55
Extra kosten bij vermissing € 21,40
Extra kosten spoedaanvraag € 39,65

Voor een verloren of gestolen rijbewijs kunt u bij de gemeente een Verklaring van vermissing ondertekenen en (meestal) direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij diefstal adviseren wij ook aangifte te doen bij de politie.

U kunt uw melding op twee manieren doen.

 1. Via de RDW. Na de melding is uw rijbewijs niet langer geldig. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen van de politie als u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 2. Bij de gemeente. U kunt in dezelfde afspraak ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Als u een melding van vermissing doet bij de gemeente zijn er wel kosten aan verbonden. Maak een afspraak om een verklaring van vermissing te doen.
   

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. 0229-856000

Als u voor 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 11:00 uur afhalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 39,65.

Informeer eerst of uw rijschool een Gezondheidsverklaring voor u heeft aangevraagd voordat u een aanvraag doet bij de gemeente. 

Soms moet u eerst een Gezondheidsverklaring invullen en eventueel medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen:

 • u vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus (categorie C of D)
 • uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • u heeft een medische indicatie
 • u wilt een buitenlands rijbewijs (buiten Europa) omwisselen/verlengen (zie website RDW)

Via het CBR kunt u online een Gezondheidsverklaring invullen (u heeft hier DigiD bij nodig). U kunt ook een papieren versie bestellen bij het CBR. Online gaat sneller dan via de post. De kosten bedragen € 41,50.

Let op! Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op te sturen. Zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.

Heeft het CBR u bericht gestuurd dat u geschikt bent om te rijden, dan kunt u een afspraak maken op het gemeentehuis om uw nieuwe rijbewijs aan te vragen.