Crisisnoodopvang

De gemeente Medemblik gaat een groep asielzoekers opvangen. Het gaat om crisisnoodopvang voor een half jaar. Van 1 november 2023 tot 1 mei 2024. De mensen gaan tijdelijk wonen aan de Vok Koomenweg 3 (‘De Tegel’) in Wervershoof. Er staan 200 bedden in de opvanglocatie. De Tegel in Wervershoof is gekozen omdat dit stuk grond het beste aan de eisen voldoet.

Tijdelijke opvang

De opvang is tijdelijk. Het gaat om zes maanden. De groep woont in paviljoens op het terrein. Er is ruimte voor ongeveer 200 mensen.  

Waarom is opvang nodig?

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is bijna vol. Maar de stroom asielzoekers groeit. Omdat er zoveel asielzoekers zijn, kan het gebeuren er weer mensen buiten moeten slapen net als vorig jaar. Daarom heeft het Rijk gemeenten gevraagd te helpen. De gemeenten in onze regio hebben afgesproken dat wij elkaar steunen en samen asielzoekers opvangen. Daarom vangt Medemblik van 1 november tot 1 mei deze groep mensen op.
 

Organisatie en coördinatie door de veiligheidsregio

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord organiseert de crisisnoodopvang. Zij zijn verantwoordelijk. De Commissaris van de Koning heeft de veiligheidsregio dit gevraagd. Zij zorgen voor de realisatie, inrichting en verzorging van de asielzoekers. De werkzaamheden op het terrein aan de Vok Koomenweg starten begin september.