Veiligheid en leefbaarheid
Uit de ervaring van andere gemeenten in Westfriesland en van veel gemeenten in Nederland blijkt dat er niet meer onveiligheid is. Dat geldt ook voor onze ervaring met de crisisnoodopvang die in 2023/2024 in Wervershoof was gevestigd.
Om de leefbaarheid en veiligheid op en rond het beoogde AZC te borgen, werken wij intensief samen met partners als de politie, Veiligheidsregio en het COA. De komende periode wordt een veiligheidsplan opgesteld voor de veiligheid op en rond het azc en in de kern Medemblik. En als het azc er staat, houden wij vanzelfsprekend de situatie in de gaten. Indien nodig nemen we gepaste maatregelen. Wel goed om te weten: een azc is iets anders dan een aanmeldlocatie zoals in Ter Apel.
Het COA wil verveling voorkomen door zinvolle dagbesteding en goede begeleiding. Vluchtelingen doen daarom zelf boodschappen en koken zelf. Zij worden waar mogelijk betrokken bij de organisatie op de opvanglocatie. En er zijn taallessen en sportmogelijkheden. Asielzoekers met een asielaanvraag die minstens 6 maanden in behandeling is, mogen onder voorwaarden werken. Alle asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Kinderen van vluchtelingen gaan naar school. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van verveling.
Als de asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is, mag een asielzoeker een ‘tewerkstellingsvergunning’ (TWV) en een BSN aanvragen om aan het werk te mogen. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid(Verwijst naar een externe website). Wij zetten ons samen met het COA in om de vluchtelingen die willen en kunnen werken daarin te begeleiden en te stimuleren.
Overlast willen we voorkomen. Dat bereik je door mensen waar mogelijk maatschappelijk te betrekken en duidelijke grenzen te stellen. Een goede dagbesteding helpt daarnaast ook bij het voorkomen van overlast. Zie ‘Wat wordt gedaan om verveling onder de vluchtelingen te voorkomen?’ Als er toch sprake is van overlast, schakelen wij het COA in.
Om de meeste AZC’s staat een hek. Maar het is nog niet bekend of er een afscheiding komt. Het is ook nog niet bekend wat voor soort afscheiding dat dan zou worden. Een hek staat er (meestal) omdat het AZC geen openbaar terrein is. Asielzoekers zijn geen gevangenen. Zij mogen zich verplaatsen en zijn hierin net zo vrij als ieder ander in Nederland. Overlast is een andere zaak. Bij overlast schakelen we het COA in.
Uit de recente ervaring van andere gemeenten in Westfriesland zijn geen situaties bekend van meer onveiligheid. Dat geldt ook voor onze ervaring met de crisisnoodopvang die in 2023/2024 in Wervershoof was gevestigd.
Om de leefbaarheid en veiligheid op en rond het beoogde azc te borgen, werken wij intensief samen met partners als de politie, Veiligheidsregio en het COA. De komende periode wordt een veiligheidsplan opgesteld voor de veiligheid op en rond het azc en in de kern Medemblik. En als het azc er staat, houden wij vanzelfsprekend de situatie in de gaten. Er is 24/7 beveiliging op de locatie en het COA investeert in zinvolle dagbesteding waarmee we verveling voorkomen.
Indien nodig nemen we gepaste maatregelen. Wel goed om te weten: een azc is iets anders dan een aanmeldlocatie zoals in Ter Apel.