Bestrijden van de Japanse Duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) veroorzaakt veel schade aan de natuur, verhardingen en bouwwerken. De sterke groeikracht van de wortelstokken en stengels groeien dwars door funderingen heen met alle gevolgen van dien. Door de snelle groei van de Japanse Duizendknoop worden andere planten en struiken verdrongen. Het is een snelgroeiende woekerende plant die tot 3 meter hoog kan worden. Het Verenigd Koninkrijk en Belgiƫ hebben al wetgeving tegen de verspreiding van de Japanse Duizendknoop.
De gemeente Medemblik wil deze plant bestrijden en verspreiding voorkomen. Wij hebben uw hulp nodig om de locaties van deze plant in beeld te brengen!
Hoe ziet de Japanse duizendknoop eruit?
In april loopt de Japanse duizendknoop uit met kleine ronde knoppen en blaadjes. Binnen een paar weken groeien deze stengels uit tot een grote plant. De holle stengels zijn groen met roodachtige vlekjes aan de buitenkant. Het blad wordt in de zomer 5-12 cm groot en heeft een hartvormige vorm en een frisgroene kleur. In augustus/ september groeien aan het einde van de stengels witte bloemen. In de winter sterft de Japanse duizendknoop bovengronds af en blijven er houtachtige stelen over.
Controleer uw tuin en meld het bij de gemeente
Om de groeilocaties in beeld te kunnen brengen vragen wij u om eigen tuin te controleren. Heeft u de Japanse duizendknoop (misschien) in uw tuin? Geef het dan door aan de gemeente via Fixi(Verwijst naar een externe website) of bel de gemeente via 0229 85 60 00. De gemeente neemt vervolgens contact met u op, om bij u langs te komen om te beoordelen of het de Japanse Duizendknoop is. Daarnaast geeft de gemeente informatie over deze plant en geeft de gemeente advies hoe de Japanse Duizendknoop verwijderd kan worden.
Wilt u zelf de Japanse Duizendknoop verwijderen of in toom houden?
Heeft u (delen van)de Japanse duizendknoop zelf verwijderd? Gooi het afval (wortels, bladeren en stengels) dan in de grijze restafval container. Gebruik hiervoor nooit de groene GFT container, zo voorkomt u verdere verspreiding van de plant. Het duurt meerdere jaren voordat de Japanse duizendknoop definitief is verdwenen.
Meer informatie over de Japanse Duizendknoop
Op de website van Wageningen University & Research(Verwijst naar een externe website) vindt u meer informatie over de Japanse Duizendknoop.