Archief bouw- en omgevingsvergunningen

In het archief bouw- en omgevingsvergunningen vindt u alle vergunningen, tekeningen en constructietekeningen van de bouw van nagenoeg alle panden in gemeente Medemblik vanaf 1900 tot heden. De bouwvergunning is medio 2011 opgegaan in de omgevingsvergunning.

De bouwvergunningen en -tekeningen tot en met 2010 zijn beschikbaar bij het Westfries Archief in Hoorn. De constructieberekeningen en -tekeningen tot en met 2010 zijn in het gemeentehuis in Wognum. Dit geldt ook voor de omgevingsvergunningen vanaf 2011. U kunt een afspraak maken om de dossiers in te zien.

Aanvraag

De bouwdossiers, bewaard bij de gemeente, kunnen alleen worden ingezien op het gemeentehuis. Uitlenen is niet mogelijk, kopie├źn maken wel. Vraag ruim van tevoren aan welke documenten u wilt inzien. Voor het opzoeken van een dossier kunt u het beste een afspraak maken. Het dossier ligt dan voor u klaar zodat u dit direct kan inkijken.

Voor het inzien van dossiers bij het West-Fries Archief zie de voorwaarden en kosten van inzage in het Westfries Archief. Deze vindt u op de website van het Westfries Archief.

Wat vindt u waar?

In het gemeentehuis in Wognum vindt u de constructieberekeningen en -tekeningen tot en met 2010 en de omgevingsvergunningen vanaf medio 2011

In het Westfries Archief in Hoorn vindt u de bouwvergunningen van de voormalige gemeenten:

 • Gemeente Abbekerk (Abbekerk en Lambertschaag) t/m 1978
 • Gemeente Andijk t/m 2010
 • Gemeente Medemblik t/m 2006
 • Gemeente Medemblik (Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum) t/m 2010
 • Gemeente Midwoud (Midwoud en Oostwoud) t/m 1978
 • Gemeente Nibbixwoud (Nibbixwoud en Hauwert) t/m 1978
 • Gemeente Noorder-Koggenland (Abbekerk, Benningbroek, Hauwert, Midwoud, Oostwoud, Opperdoes, Sijbekarspel) t/m 2006
 • Gemeente Opperdoes t/m 1978
 • Gemeente Sijbekarspel (Benningbroek en Sijbekarspel) t/m 1978
 • Gemeente Twisk t/m 1978
 • Gemeente Wervershoof t/m 2010
 • Gemeente Wognum t/m 2006

U kunt via de website van het Westfries Archief bovengenoemde archieven bij het Westfries Archief raadplegen. Op deze website vindt u ook de voorwaarden en kosten voor het inzien van archiefstukken.

Aandachtspunten bij gebruik van archiefstukken van bouw- en omgevingsvergunningen

Archiefstukken van bouw- en omgevingsvergunningen (zoals vergunningen, tekeningen, constructieberekeningen of sonderingen) kunt u gebruiken bij de voorbereiding van een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Is er in het verleden toestemming gegeven voor een bepaald bouwwerk? Dit geeft geen garantie dat er nu ook toestemming wordt verleend. U heeft toestemming nodig van de eigenaar van de documenten. De naam vindt u op het desbetreffende document. Voor het verkrijgen van die toestemming bent u zelf verantwoordelijk.

Inzage en kosten

De archiefstukken die worden bewaard bij de gemeente kunnen alleen worden ingezien op het gemeentehuis in Wognum. U kunt hiervoor een afspraak maken. Voor het inzien van archiefstukken kunnen kosten in rekening worden gebracht.