Nadeelcompensatie aanvragen (planschadevergoeding)

Per 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Daardoor is planschade nadeelcompensatie geworden. Loopt u of uw bedrijf schade op door een besluit of handeling van de gemeente? Dan kunt u soms nadeelcompensatie krijgen. Dat is een vergoeding van schade die is veroorzaakt door rechtmatig handelen van de overheid. 

Het aanvragen moet binnen vijf jaar na de dag dat u bekend bent geworden met de schade en met de gebeurtenis die de schade veroorzaakte. U doet een aanvraag via onderstaande knop. 

Nadeelcompensatie aanvragen (pdf, 259 KB)

  • het gaat om schade door een besluit of het werk dat hoort bij de taken van de gemeente
  • de schade valt buiten het normaal maatschappelijk risico (eigen risico) of ondernemersrisico
  • de schade was niet te voorspellen
  • de schade is niet op een andere manier verzekerd
  • het gaat om schade door rechtmatig handelen door de gemeente

U moet de nadeelcompensatie vragen binnen vijf jaar na de dag dat u bekend bent geworden met de schade en met de gebeurtenis die de schade veroorzaakte. Als u de aanvraag later doet, dan kan de gemeente uw aanvraag afwijzen.

De gemeente beslist in beginsel binnen 8 weken. Deze termijn kan één keer met 8 weken worden verlengd. Als een adviescommissie adviseert over de aanvraag, dan is de beslistermijn in beginsel 6 maanden. De termijn kan dan één keer met 6 maanden worden verlengd. Dit is geregeld in artikel 4:130 van de Awb.

U betaalt € 500,- voor het behandelen van uw aanvraag. U krijgt dit bedrag terug als u recht heeft op vergoeding. Als de schade wordt vergoed, dan worden ook andere kosten vergoed zoals de kosten voor rechtsbijstand.

Bent u het niet eens bent met het besluit op uw aanvraag van nadeelcompensatie? Dan kunt u binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit bezwaar maken. Daarna kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank en hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Overgangsrecht

Is de schade veroorzaakt door een bestemmingsplan of omgevingsvergunning van vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet? Dan geldt het oude recht. U kunt een vergoeding voor planschade aanvragen tot 5 jaar nadat het besluit onherroepelijk is geworden. 

Bij een besluit waarvan de procedure is gestart vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet en afgerond na inwerkingtreding, kunt u nog tot 5 jaar nadat het besluit is vastgesteld een vergoeding voor planschade aanvragen. 

Een vergoeding voor planschade doet u via de knop hieronder. 

Uitzonderingen

Op de algemene regel van 5 jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn uitzonderingen. 

Voor schadeveroorzakende besluiten op basis van de Wro geldt dat de termijn van 5 jaar start bij het nemen van het besluit als:

  • de procedure voor het besluit is gestart voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en
  • de procedure is afgerond na inwerkingtreding van de Omgevingswet
Inloggen met DigiD Planschadevergoeding aanvragen (Verwijst naar een externe website)