Veelgestelde vragen bij aanwijzen gemeentelijk monument
Wil de gemeente uw pand of object aanwijzen als gemeentelijk monument? Dan heeft u misschien vragen. Hieronder vindt u antwoord op veelgestelde vragen. U kunt ook altijd contact opnemen met de gemeente via info@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of door te bellen naar (0229) 85 60 00.
De gemeente voegt een ‘redengevende omschrijving’ bij de brief toe. Daar staat uitgebreid beschreven waarom het pand mogelijk als monument wordt aangewezen.
U kunt een zienswijze indienen als het object in onderzoek is. Dit gebeurt vóórdat B &W (het college van burgemeester en wethouders) het officieel aanwijzen. Dit heet een voornemen tot aanwijzing. Na de officiële aanwijzing kunt u geen zienswijze meer indienen. Dan kunt u alleen nog bezwaar maken of in beroep gaan als u het niet eens bent met de beslissing van B&W.
De status is permanent. Alleen de gemeente kan deze intrekken. U kunt de gemeente vragen om het monument van de lijst te verwijderen maar u moet zeer goede redenen hebben.
Dit betekent waardering voor uw pand. Bovendien kunt u in aanmerking komen voor een subsidie die helpt bij onderhoud en herstel van het pand. Voor iedere verandering adviseren wij u contact op te nemen met de gemeente. U kunt vragen of een vergunning noodzakelijk is. De gemeente adviseert u wat de mogelijkheden zijn voor uw pand.
- U kunt reageren op het voornemen om uw pand als monument aan te wijzen. Dit heet een zienswijze.
- Als de gemeente het besluit toch neemt, kunt u bezwaar maken. Een onafhankelijke commissie bekijkt uw bezwaar.
- U kunt in beroep gaan bij de rechtbank als u het niet eens bent met de beslissing.
- Als u het met de uitspraak van de rechter niet eens bent, kunt u hoger beroep instellen.
De bescherming geldt voor de onderdelen van het pand die in de beschrijving staan. Soms zijn niet alle onderdelen van tevoren bekend, maar deze worden later beoordeeld. Meestal is het hele pand beschermd, van kelder tot dak en aan de binnen- en buitenkant. Voor de binnenkant geldt dat alles wat stevig met het pand verbonden is, beschermd is.
Ja, dat mag. U kunt nog steeds verbouwen, maar vaak is een omgevingsvergunning nodig.
U kunt een vergunningcheck doen.
Neem altijd contact op met de gemeente voor informatie over de vergunning en mogelijkheden. De gemeente kijkt dan naar uw wensen en de waarde van het monument.
Ja, dat kan, maar het is niet verplicht. U moet wel goed onderhoud doen om het pand te behouden.
Wij zijn blij dat u uw pand goed onderhoud. De monumentenstatus beschermt het pand ook op de lange termijn. Als het pand verandert van eigenaar dan blijft het pand beschermd.
Als u uw pand wilt restaureren, zijn er richtlijnen van het ERM(Verwijst naar een externe website) die u kunt volgen.
Een energielabel is niet verplicht voor monumenten, maar verduurzaming is mogelijk. Kijk voor tips en mogelijkheden op de website van het Duurzaam Bouwloket(Verwijst naar een externe website), subsidies op Duurzaam Medemblik(Verwijst naar een externe website) en De Groene Menukaart(Verwijst naar een externe website).
Ja, dat kan. Dit is vrijwillig en een mooie kans om het erfgoed van de gemeente te tonen.